Afbeelding

Trekkertrek Wouw uitgegroeid tot groot evenement

Algemeen

WOUW/WOUWSE PLANTAGE – De trekkertrek van KPJ Wouw bestaat dit jaar voor het eerst weer uit twee banen. Op zondag 16 augustus doet het terrein aan de Westelaarsestraat 61 in Wouwse Plantage vanaf 11.00 uur weer dienst voor het jaarlijkse tractorpullingevenement. “We zijn de afgelopen jaren flink gegroeid, waardoor een tweede baan echt wel nodig is”, vertelt Robin van Eekelen van KPJ Wouw.

In totaal komen er zondag zo’n 150 deelnemers aan de start. Er is ruimte voor nog meer tractorbestuurders om mee te rijden. Ter plekke kan er ook nog worden ingeschreven. “Deelnemers komen niet alleen uit de buurt van Wouw, maar ook uit Zeeland, België en uit de Hoeksche Waard. Dat laat toch zien dat mensen graag meedoen”, geeft Rick Hopmans, eveneens lid van KPJ Wouw aan.

Proeftrek De trekkertrek begint in de ochtenduren met een proeftrek. Tractorrijders kunnen dan eerst oefenen, voordat ze later die dag officieel starten. Iedereen mag zijn trekker één maal ter proef voor de sleepwagen spannen. “Daarvoor hebben we bewust gekozen, omdat deelnemers tegenwoordig van ver komen. Zo kunnen zij zien of hun tractor goed is afgesteld. Dat is ook redelijk uniek voor een trekkertrek”, vertelt Robin. De sleepwagen is afgesteld op een bepaald gewicht. Het is de bedoeling dat de trekkerrijder zover mogelijk weet te rijden. Wie de volledige baan aflegt met de sleepwagen heeft een zogenaamde ‘full pull’.

Klasses De wedstrijdtrek start op baan één om 12.00 uur met de negen ton boerensport. “Deze klasse is voor de standaard landbouwtractoren”, geeft Rick aan. Daarnaast starten er ook deelnemers in de agrisport, de hyprosport en in de megasport. In deze categorieën is er wel gesleuteld aan de trekkers om die beter te maken voor de sport. Ook wordt hier vaak gereden in competitieverband. De klasses zijn onderverdeeld in de vermogens van de trekker. Dat varieert van 2,5 naar 12 ton. Schuimparty Het evenement bestaat niet alleen uit de trekkertrek. Op zaterdagavond 15 augustus houdt de KPJ Wouw voorafgaand aan de tractorpulling een schuimparty in de feesttent van 20.30 uur tot 01.30 uur. “Daar zijn we drie jaar geleden mee begonnen en dat bleek een schot in de roos. Vorig jaar was het feest helemaal uitverkocht en konden we op een gegeven moment geen mensen meer binnenlaten. Daarom hebben we dit jaar een grotere tent”, vertelt Robin. De entree van dit feest is inclusief consumpties. Ook jongeren onder de achttien mogen naar binnen. Iedereen dient zijn identiteitskaart te laten zien. Via kleurenbandjes wordt onderscheid gemaakt tussen 18-plussers en 18-minners.

Geen gebrek aan vrijwilligers De trekkertrek en de schuimparty draaien geheel op vrijwilligers. “We hebben aan mensen die willen helpen geen gebrek”, meldt Rick. Naast de trekkertrek houdt de organisatie in mei ook jaarlijks een groot schuurfeest. De KPJ Wouw is het gehele jaar actief, maar in de zomer worden de meeste activiteiten georganiseerd. Zo laat de KPJ regelmatig een bus rijden naar andere feesten in de regio en naar de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. De leden variëren in leeftijd van 16 tot 35.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief