De drie voorzitters en de overige leden van Kaaike Boven pleiten voor een fraai straatbeeld FOTO ELS ROMMERS
De drie voorzitters en de overige leden van Kaaike Boven pleiten voor een fraai straatbeeld FOTO ELS ROMMERS Foto: Els Rommers

Ondernemersvereniging Kaaike Boven weer springlevend

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Ondernemersvereniging Kaaike Boven is terug van weggeweest! Dat blijkt niet alleen uit het feit dat ze hun oude naam weer hebben aangenomen, maar ook uit de vele activiteiten die het bestuur wil organiseren. De drie voorzitters, stuk voor stuk trotse Kaaimannen, bruisen van de ideeën en kunnen niet wachten om die in de praktijk te brengen. Ook op en rond de Schuiven belooft het dus een dynamisch feestjaar te worden…

Dat OV Kaaike Boven maar liefst drie voorzitters heeft, zegt wat over het karakter van de vereniging. Huizenmakelaar Bob van Dijk, transportmakelaar Gijs de Bot en medizorgspecialist Rolf Timmers zien alleen maar voordelen in een gedeeld voorzitterschap. "Gijs is onze nostalgie-fanaat én politiek actief", licht Rolf de taakverdeling toe. "Bob, succesvol geïntegreerd hier op de Kaai, is met name bestuurlijk sterk en zelf richt ik me op het operationele deel. Beschouw mij maar als de smeerolie."

Opschudden
De heren brengen ieder dus hun eigen kwaliteiten mee. "Aan grote ego's heb je niks", zijn ze van mening. "Door bundeling van onze krachten, expertise en netwerken bereiken we veel meer. We dienen allemaal een gemeenschappelijk doel: van de Kade een aantrekkelijke straat maken voor bewoners, ondernemers en winkelend publiek. De Kaai zit in ons DNA en daar zijn we enorm trots op. Van oudsher hebben we een eigenwijs, nogal tegendraads imago. Tijd om dat als kracht in te zetten en de boel flink op te schudden. Want door de komst van Collectief Roosendaal waren we tijdelijk een beetje ingedut", geeft het ondernemende trio toe. "Maar dat gaat veranderen!"

Kaaijazz
Sterker nog, het begin is al gemaakt. Want de vorige naam, OV De Kade, is geschiedenis en de eerste nieuwjaarsreceptie heeft al plaatsgevonden. "Daartoe hebben we ook de omwonenden uitgenodigd", vertellen de voorzitters. "Hen gaan we zoveel mogelijk bij alle activiteiten betrekken. Traditiegetrouw organiseren we in 2018 weer een Oranjemarkt. Daarnaast willen we dit jaar opnieuw aansluiten bij de Jaarmarkt. Tevens zullen we een actieve bijdrage leveren aan het weekend van het Zwaaigatconcert dat begin september plaatsvindt en waarin 'ons eigen' IQ Aarmoei-nieke de hoofdrol speelt. Wij blazen dan Kaaijazz nieuw leven in, evenals Mossel aan de Vliet."

Poort van Roosendaal
Ook op sportief vlak, zal OV Kaaike Boven zichtbaarder zijn. "We zijn bezig met sponsorplannen rondom de Volksronde die op 4 augustus wordt verreden", lichten zij een tipje van de sluier op. "Zo geeft voormalig wielrenner Hennie Kuiper een lezing in de Veestallen en wordt een schilderij van Frank Roks geveild. Verder willen we het uiterlijk van deze bijzondere wijk, die van oudsher de Poort van Roosendaal wordt genoemd, verder verfraaien. De rijke geschiedenis die hier ligt, houden we levend door bijvoorbeeld eigenaren van leegstaande panden te stimuleren hun gevels in een Kade-waardige en karakteristieke stijl te brengen." Zelf hebben ze het goede voorbeeld gegeven door het Erato-pand te laten beplakken met nostalgische raamstickers. "Daardoor ademt het toch nog de allure van vroeger uit", zegt Gijs wiens overgrootvader medeoprichter was van de Koninklijke Harmonie Erato.

Voorstel!
En waar zien we dat eigenwijze dan in terug? "In onze manier van aanpakken", is het antwoord. "Oeverloos ergens over praten is niet onze stijl. Graag voegen we de daad bij het woord. Ook op andere manieren laten we merken dat we er zijn. Bijvoorbeeld als er gepraat wordt over Stadsoevers. Aangezien wij de verbindingsweg daarnaartoe vormen, laten we ons, letterlijk en figuurlijk, niet zomaar passeren als het gaat om de ontwikkeling van dat gebied. Ons lijkt het bijvoorbeeld een mooi symbool als de vroegere palen die toegang verschaften tot de velden van VV Roosendaal opgeknapt worden en in het midden van de turborotonde als kunstwerk worden geplaatst. Dat idee gaan we de gemeente dan ook zeker voorleggen!"

BIJDRAGE ELS ROMMERSBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief