Tijdens de gezinsdag was er van alles te zien en te horen in de Kring FOTO ELLES JANSEN
Tijdens de gezinsdag was er van alles te zien en te horen in de Kring FOTO ELLES JANSEN Foto: Elles Jansen

Letse Cultuurdagen verwarmen Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL – Een heel weekend vol prachtige Letse dans en muziek en producten maakten de Letse Cultuurdagen tot een groot succes. Zaterdag vond er in de St Jan een groot optreden plaats waaraan ruim 200 zangers en dansers uit elf verschillende Europese landen deelnamen en ook de Latvian Voices hun talent lieten horen. Zondag was er in schouwburg De Kring een gezinsdag. In de foyer stonden kraampjes met Letse producten en in de kleine zaal was er een wervelend optreden van diverse dansgroepen afgewisseld met muziek.

De organisatie lag in handen van de Letse dirigente Gunita Kronberga. Zij kwam acht jaar geleden met haar gezin in Roosendaal wonen en heeft inmiddels de leiding over 8 koren. De Letse Cultuurdagen vormde een van de voorrondes voor het Riga Dansfestival dat 30 juni tot en met 8 juli dit jaar plaatsvindt en waar 30.000 deelnemers aan meedoen.

Erfgoed
De Baltische staten staan bekend om hun dans- en zangcultuur. Dit erfgoed met tradities komt tot zijn recht tijdens het Riga Dansfestival dat eens in de vijf jaar plaatsvindt en op de Unesco werelderfgoedlijst staat. De Letse cultuur kent ook vele streekproducten. "Wij werken met de Letse mythologie uit oude boeken", vertelt een woordvoerster van The Young Northerners "en onze society wil oud handwerk laten herleven in de moderne wereld." Ze laat breipatronen zien in een oud boek waarvan de handgemaakte wollen wanten met bijzondere patronen op tafel liggen. "Het duurt een maand om een paar van deze wollen wanten te breien." Een ander kraampje laat prachtig houtsnijwerk zien en weer een ander heeft tafelkleden meegebracht. Handgemaakt porselein en prachtige lappen poppen en dieren in allerlei kleuren, maar ook bier en honing en andere lekkernijen uit Letland vinden gretig aftrek onder de bezoekers.

Dans
De kleine zaal van De Kring zat helemaal vol, zelfs op de trappen zaten mensen die niets wilden missen van het wervelde optreden van de verschillende dansgroepen. De natuur en de seizoenen vormen een belangrijk onderdeel in het dagelijks leven in Letland. "Na een lange donkere winter wordt de natuur weer wakker en zijn de mensen gelukkig." Zo werd de eerste dans aangekondigd door een lieftallige danseres in het Lets en Nederlands. Daarna zwierden de rokken en werden de witte kanten kniekousen in de zwarte dansschoentjes zichtbaar. De mannen straalden een trotse houding uit en hun ogen weken geen seconde van hun danspartner af. Hun zwarte laarzen vlogen lichtvoetig over de vloer om dan opeens weer stampend met de hakken kracht bij te zetten.

Dichterlijk
"Trekvogels keren terug om te broeden en testen hun gezang, we hebben hen gemist tijdens de donkere winter." Ook hieruit spreekt de dichterlijkheid in de muziek en dans. De blijde, verwachtingsvolle gezichten van de dansende dames met bloemenkransen rond hun hoofd waaronder de mooie vlechten vandaan komen, laat een voorproefje van de lente en zomer voelen en werkte aanstekelijk op het publiek. "De natuur brengt rust en harmonie, je ruikt de bloemen, voelt de ruwe bast van de bomen en de zachtheid van het mos, levenslang." Dit is een totaal andere beleving dan het alledaagse jachtige leven hier in onze eigen cultuur en de betovering werkt door. Tussen de dansoptredens door nam het folklore trio de Hagenskalna muzikanten het publiek mee terug in de tijd.

Verbinden
"Dans en zang verbindt mensen met elkaar", vertelt Laura Šteinberga, lid van het koor. "Toen ik uit Letland vertrok om in het buitenland te gaan studeren zocht ik een koor op waar ze Letse liederen zingen." Ilze de Wit vult haar aan: Tijdens het festival waren hier koren uit 11 landen, waaronder Denemarken, Ierland, België, Luxemburg, Zweden, Finland, en ze zingen allemaal Letse liederen. Dat is iets om trots op te zijn."

BIJDRAGE ELLES JANSENBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief