Wethouder Klaar Koenraad kondigde in 2018 al aan met het buddytraject te willen starten
Wethouder Klaar Koenraad kondigde in 2018 al aan met het buddytraject te willen starten

Zoektocht naar buddy's voor ArmenTekort

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De Roosendaalse Uitdaging geeft op maandagavond 28 januari een inspiratiebijeenkomst over het project ArmenTekort in de gemeente Roosendaal. Geïnteresseerden kunnen tijdens deze avond kennismaken met het project ArmenTekort dat overgewaaid is vanuit Antwerpen naar Roosendaal. Binnen dit project worden kansrijke personen gekoppeld aan personen die in armoede leven.

Wethouder Klaar Koenraad gaf in oktober 2018 aan dat zij voor het einde van het jaar drie projecten gerealiseerd wilde hebben om armoede in de gemeente Roosendaal terug te dringen. Eén van die projecten is een zogenaamd buddytraject oftewel het ArmenTekort-project. Achter de schermen is de laatste tijd hard gewerkt om dit project op poten te zetten, maar inmiddels is de zoektocht naar buddy's gestart.

Taboe

Eén op de negen kinderen in Roosendaal leeft in armoede. Hoeveel gezinnen dat precies zijn is niet bekend, maar dat komt mede doordat veel mensen niet durven te praten over hun situatie. "Armoede is nog steeds een taboe", stelde wethouder Koenraad eind 2018. "Vroeger zei men vaak: 'eigen schuld, dikke bult', maar daar is natuurlijk niets van waar." Volgens de wethouder kan het iedereen overkomen. "Maar veel mensen durven niet om hulp te vragen." Onder andere het project ArmenTekort moet hier verandering in brengen. ArmenTekort richt zich op een koppeling van een zogenaamd kansrijk persoon en een persoon in kansarmoede.

Eigen kwaliteiten

In het project ArmenTekort wordt uitgegaan van de kracht van samen doen. "We zien de individuele kwaliteiten van mensen en zijn ervan overtuigd dat we de eigenwaarde van mensen kunnen vergroten door deze kwaliteiten te empoweren. Op deze manier willen wij kansarmoede de wereld uit helpen." Mensen die in armoede leven, hebben vaak een laag zelfbeeld en verliezen vaak hun eigenwaarde. Daardoor wordt het moeilijker om keuzes te maken en hun veerkracht wordt hierdoor enorm beperkt. "Mensen in kansarmoede zijn niet in staat om zelfstandig de armoedeval te doorbreken." Het gaat om mensen die al zo lang met financiële problemen te maken hebben dat ze niet meer weten wat een zorgeloos bestaan betekent.

Buddytraject

Daarom worden bij het project ArmenTekort buddy's ingeschakeld die twee jaar lang gekoppeld worden aan een persoon in kansarmoede. De buddy's zijn zogenaamde kansbiedende mensen. Mensen die hun eigen leven op de rit hebben en een groot sociaal netwerk hebben. Zij worden opgeleid in het herkennen en stimuleren van iemands kwaliteiten. "Zij leren hoe een fragiel vlammetje door middel van een vertrouwensrelatie aangewakkerd kan worden tot een waar kampvuur." Tijdens zes gratis workshops leren de buddy's hoe je vertrouwen opbouwt en hoe je iemands kwaliteiten kan empoweren. De buddy's gaan niet vertellen hoe de andere persoon moet leven en gaat toch zeker niet de rekeningen doornemen om drastische maatregelen te kunnen nemen. Het enige wat de kansbiedende buddy in principe gaat doen is één keer per week iets leuks doen met zijn buddy om zijn of haar sociale netwerk te vergroten en om de eigenwaarde op te krikken. Dat kan verschillen van een bakje koffie drinken op de bang, tot een biertje in de kroeg of een keertje naar de film.

Hulp

Ditzelfde buddytraject is ook in Antwerpen van start gegaan en daar heeft deze methode al voor honderden mensen het verschil gemaakt. Niet alleen de mensen die in armoede leven zijn gebaat bij deze methode, ook de mensen die hun leven op de rit hebben, vinden het fijn om een verschil te kunnen maken voor iemand anders. Wil jij zelf deze hulp ontvangen of deze hulp geven? Dan ben je van harte welkom bij de inspiratieavond van de Roosendaalse Uitdaging. De start is om 19.30 uur en deuren gaan al om 19.00 uur open. De locatie volgt na aanmelding en dat kan via www.roosendaalseuitdaging.nl/activiteiten/armentekortroosendaal/Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief