Afbeelding

Burgemeester Han van Midden: 'Ook ik wil naar buiten, maar doe het niet!'

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Burgemeester Han van Midden en wethouder Klaar Koenraad (Zorg) hebben donderdagmiddag een livesessie gehouden op de Facebookpagina van de gemeente Roosendaal. Daarbij vertelden zij over de maatregelen die de gemeente heeft genomen rondom het coronavirus, maar ook mochten inwoners vragen stellen aan de twee collegeleden. 

Burgemeester Van Midden begon met een applaus voor alle inwoners. "Ondanks deze moeilijke tijd houden jullie je aan de regels en daar ben ik enorm trots op. Hier verloopt het allemaal prima in tegenstelling tot andere gemeenten." Wethouder Klaar Koenraad vulde hem aan: "Natuurlijk moeten we alle inwoners bedanken, maar ik wil ook zeker alle zorgverleners bedanken. Niet alleen de mensen in de ziekenhuizen, maar ook thuiszorg, gehandicaptenzorg, mantelzorgers en alle andere zorgverleners die nu zo hard werken." 

Corona-uitbraak

De burgemeester en wethouder vertelden onder andere over de situatie rondom beschermende materialen voor de zorg, over wat nou wel en niet mag als je een frisse neus wil halen én over de stand van zaken rondom besmettingen in Roosendaal. "Op dit moment zijn 92 mensen uit onze gemeente officieel besmet met het virus. Zeven personen uit de gemeente Roosendaal zijn overleden", vertelde de burgemeester. De mensen uit andere regio's die in het Bravis ziekenhuis liggen worden daar niet bij gerekend. "En we zien dat dat aantal langzaam oploopt. Dat komt mede door een uitbraak in De Brink, maar inmiddels stabiliseert dat weer."

Samenscholing

Tijdens de uitleg van de burgemeester en wethouders konden inwoners al hun vragen stellen. Eén van de vragen die binnenkwam tijdens de livesessie was: Wat kan je doen als je merkt of ziet dat er alsnog overal heel veel groepen bij elkaar zitten/lopen/spelen? De burgemeester reageerde op die vraag. "Je kan in principe meerdere dingen doen. In eerste instantie wil ik aanraden om zelf het gesprek aan te gaan met die groep. We hebben een afspraak met elkaar dat we niet samenkomen, dus doe dat ook niet. Heeft u het gevoel dat u de groep niet zelf kan aanspreken? Dan kunt u de melding doen bij de politie of handhaving, maar we krijgen heel veel meldingen binnen. Weet dus dat we niet overal kunnen zijn."

Horeca

Een andere vraag die binnenkwam was: Wat doet Roosendaal aan de horeca die nu geen inkomen generen, bestaan deze straks nog? "Het is nog veel te vroeg om daarover te spreken", reageerde de burgemeester. "We zijn bezig met een goed plan voor straks, na deze crisis, om samen met de horeca op te trekken. U kunt ervan op aan dat we daar later nog op terugkomen, want de horeca is een belangrijke sector in Roosendaal." Bjorn Rommers van de Jongerenraad Roosendaal ging daar verder op in: "Hoe kunnen we als gemeente zorgen dat Roosendalers ook zoveel mogelijk lokaal blijven winkelen bij ondernemers (horeca, maar ook non-food) in deze moeilijke tijden?" De burgemeester raadde hem aan om vooral ook op de website van de VVV te kijken waar je kan vinden welke lokale ondernemers nu thuisbezorgen.

Grenzen

Hoe worden de grenzen met België nu goed gecontroleerd met betrekking tot onnodige Belgen in Nederland en de vele drugsoverlast?", wilde Annemieke weten. "We hebben een poging gewaagd om de grenzen af te sluiten met onder andere betonblokken, maar we zien dat er dagelijks veel bewegingen zijn", vertelde de burgemeester. "Vlamingen die naar Nederland komen of andersom. Er worden boodschappen op de grens over en weer gegeven, maar ook kinderen waarvan bijvoorbeeld de vader in Nederland woont en de moeder in België. Daarnaast zijn er ook veel Vlamingen die in Nederland werken en andersom, waardoor je toch veel Belgische kentekens nog ziet." Daarnaast vertelde de burgemeester over de drugsproblematiek rondom de grens. "Ik heb dat zelf ook ervaren tijdens de dienst van gisteravond, waarbij ik mee mocht lopen met de politie. Ik denk dat de drugskoeriers inmiddels ook weten dat we hen vanzelf vinden."

Volgende week, donderdag 16 april, houden wethouders Inge Raijmakers en Rene van Ginderen een livesessie.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief