Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Speciale award voor Politieteam Roosendaal: ‘Als het moet, dan staan we er voor elkaar’

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - Veerkracht, flexibiliteit en de manier waarop het politieteam de verbinding maakt met de samenleving. Het zijn slechts een paar steekwoorden die werden opgegeven als reden om politieteam Roosendaal te onderscheiden met een speciale award. “Ik ben enorm trots”, aldus teamchef Lisette van Os die de award in ontvangst mocht nemen.

De Stichting Waardering Erkenning Politie reikt iedere maand een award uit aan een politieteam. Daarnaast wordt er één keer per jaar een team uitgeroepen tot het beste team van het jaar. Maar, voor politieteam Roosendaal is een nieuwe award in het leven geroepen. “We werden bedolven onder reacties vanuit het Roosendaalse”, stelt Jan Willem van de Pol namens de stichting. “Allemaal mensen die vroegen om een waardering voor dit politieteam. Van opbouwwerkers tot de burgemeester. Ze deden allemaal een duit in het zakje en toen was het voor ons wel duidelijk dat er iets bijzonders aan de hand is hier.”

In eerste instantie vroegen de mensen vooral om waardering naar aanleiding van de aanpak van de vuurwerkrellen. “Die Roosendaalse aanpak heeft navolging gekregen in andere delen van het land”, weet Van de Pol. “Maar, toen zijn we de stukken gaan bestuderen en het blijkt dat jullie enorm hoog scoren als het gaat om het aantal buurtpreventieteams, de interactie tussen de wijkagenten en de samenleving én het is daarbij een echte teameffort. Het hele team heeft bijgedragen aan het in goede banen leiden van de jaarwisseling en daaraan gekoppeld een succesvolle aanpak van de enorme vuurwerkoverlast. Dat is voor ons reden genoeg om deze award in het leven te roepen, want jullie laten zien waarom de Nederlandse politie tot de beste van de wereld behoort.”

Tekst gaat verder onder foto


Dat kon burgemeester Han van Midden alleen maar beamen. “Ik ben misschien niet de makkelijkste burgemeester, want de lat ligt bij mij hoog. Maar daarom is dit precies het goede moment voor deze waardering. Waar heel Nederland nu mee te maken heeft, dat speelt bij ons al twee maanden. Er zijn niet constant rellen, maar er is wel een permanente onzekerheid of er weer rellen uit gaan breken. Dat vergt veel van een politieteam. Daarom ben ik enorm blij dat dit is mogelijk gemaakt.” De burgemeester gaf het team dan ook een extra bedankje in de vorm van een tegoedbon die te besteden is bij lokale ondernemers. “Het is iets kleins, maar toch ook namens de gemeente een bedankje.”

Lisette van Os, teamchef van het politieteam, is enorm trots op de award. “Eigenlijk horen hier 170 agenten te staan om de award in ontvangst te nemen, maar dat gaat helaas nu niet. Zelf ben ik ook een nieuwkomer, maar ik merk een enorme veerkracht en flexibiliteit in het team. Niet alleen met de vuurwerkrellen, maar ook nu. We zitten er midden in, maar alle agenten zetten hun beste beentje voor. Zonder te morren. We krijgen alle diensten gevuld en we doen het gewoon weer. Daar ben ik enorm trots op.” 

 

Wijkagent Jeroen Welling kan zich daar helemaal in vinden. “Dit is super. Ik ben heel trots en het is een mooie waardering. Die waardering krijgen we nu ook veel op straat. Burgers komen naar ons toe om ons te bedanken voor onze inzet.” Zelf merkt Welling een kentering als het gaat om het waarderen van de politie. “Natuurlijk zijn er altijd mensen die vinden dat we harder op moeten treden, maar over het algemeen merk je wel dat mensen waarderen wat we doen.” En wat politieteam Roosendaal dan zo bijzonder maakt? “Als het moet, dan staan we er voor elkaar. We draaien nu veel late diensten in verband met de avondklok. Er zijn collega’s die hun vriendin al dagen niet hebben gezien. Er zijn ME-collega’s waarvan hun kinderen ook het nieuws zien, zij hopen dat papa of mama veilig thuiskomt. Dat is zwaar, maar we doen het samen. Dat is de kracht van saamhorigheid.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief