Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Unieke combinatie op de WielerExperience

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De WielerExperience in Roosendaal is binnenkort een vierde discipline rijker. Naast de wielerbaan, mountainbikebaan en de pumptrack komt er nu ook een Dirt Jump Track bij. “Stilstand is achteruitgang. We zijn nu drie jaar open met deze drie disciplines, dus het is een mooi moment om daar een vierde aan toe te voegen en het mooiste is dat dit vanuit de gebruikers zelf komt”, stelt Carlo Schepers, voorzitter van de WielerExperience. 

De 29-jarige Jim van Dijke is, samen met zijn vrienden, een fanatieke gebruiker van de pumptrack op de WielerExperience. “Ik heb vijftien jaar lang met vrienden aan een dirt jump track gewerkt op een stuk grond bij mijn ouders”, legt Jim uit. “Dat hebben we echt met een schepje aangelegd en constant gefinetuned.” Uiteindelijk moest die baan weg en sindsdien zijn Jim en zijn vrienden regelmatig op de pumptrack te vinden. “Maar, we misten de dirt jump track.”

Concreet plan

Daarom kwam hij met een concreet plan om dirt jumps aan te leggen op de WielerExperience. “Een dirt jump is eigenlijk gewoon een heuvel van zand die je precies in de juiste vorm aanlegt, zodat je eroverheen kan fietsen en in de lucht trucjes kan doen”, legt Jim uit. Hij maakte een plan, een maquette, maar ook een begroting en dat presenteerde hij aan de stichting WielerExperience. “Dat maakte enorm veel indruk”, vertelt Carlo enthousiast. “Het was vergelijkbaar met hoe wij hier zijn gestart. Het plan was niet op de achterkant van een bierviltje geschreven, maar gedegen uitgewerkt. Dat soort initiatieven moet je belonen.”

Bijna klaar

Het plan werd dan ook besproken met de gemeente en die gingen akkoord. “Sterker nog. We wilden in eerste instantie maar drie heuvels aanleggen achter de mountainbikebaan, maar de gemeente vond het een goed idee om het hier pal naast de pumptrack te doen en het mocht ook groter.” En zo geschiedde. Eind februari/ begin maart is Jim samen met zijn vrienden aan de slag gegaan om de baan aan te leggen.. “We hopen over ongeveer een week klaar te zijn.” Uiteindelijk moet de nieuwe baan op 16 april al in gebruik worden genomen. “De officiële opening gaan we uitstellen. Dat kan nu vanwege de coronamaatregelen nog niet.”

Olympische sport

Zowel Jim als Carlo is nu al trots op het eindresultaat. “De combinatie van de pumptrack en de dirt jump track zie je nergens anders in Nederland en volgens mij ook niet in de wereld”, stelt Carlo. Jim kan dat alleen maar beamen. “Zelf ben ik al een oudere rijder, maar ik hoop dat de jeugd hier kan gaan trainen. Nu zit de top van de BMX-wereld vooral in Eindhoven, maar met deze baan kunnen ze ook hier terecht”, stelt Jim. En dat is mooi, want het is volgens Jim een opkomende sport. Vanaf de Spelen die dit jaar in Tokyo georganiseerd worden, is BMX Freestyle dan ook een Olympische discipline. “We hebben bewust ook een kleinere baan ernaast gemaakt voor de kleine kindjes. Zo kunnen zij ook op jonge leeftijd al kennismaken met deze tak van sport.”

Overigens is dit niet de enige discipline die toegevoegd wordt aan de WielerExperience. Verspreid over het terrein zijn er nog drie nieuwe elementen toegevoegd. Een zandbak, een zogenaamd wasbord en een trap. “In de wintermaanden wordt hier getraind door het Zuidwesthoek College. Zij hoorden dat we met zand gingen werken en hebben ons gevraagd om meteen een aantal facetten van het veldrijden te integreren op het park. Daar hebben we gehoor aan gegeven, dus veldrijden is nog zo’n extra discipline die nu is toegevoegd en zo hebben we nog meer ideeën, maar dat volgt later”, besluit Carlo.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief