Afbeelding
Foto: Remko Vermunt

Wereldse klanken in het openluchttheater

Door: Remko Vermunt Algemeen

NISPEN - Openluchttheater Nispen organiseert ieder jaar een exotische markt waar makkelijk duizend mensen op af komen. Door de coronacrisis kon dat helaas niet doorgaan, maar het openluchttheater is niet voor één gat te vangen. Zondag 18 juli staat er daarom een Exotische Theatermiddag op de planning. “Een middag vol wereldse klanken en muziek”, vertelt Mariska Wagemakers trots.

Openluchttheater Nispen was tijdens de coronacrisis één van de weinigen die op cultureel gebied toch iets kon bieden. “We moesten heel de planning overhoop gooien, maar het voelde als ons culturele plicht om iets te organiseren”, legt Wagemakers uit. Maar, de exotische markt kon ook vorig jaar niet doorgaan. “Het idee van een markt is dat je vrij kan rondlopen. Dat is met duizend mensen toch lastig te organiseren en ook dit jaar zagen we het niet rooskleurig in. Daarom hebben we de markt omgebogen naar een theatermiddag.”

Van 14.30 tot 17.00 uur zullen er drie verschillende artiesten optreden. “Die komen letterlijk uit alle hoeken van de wereld qua klank en culturen”, vertelt Michelle van Leeuwen. Zo wordt begonnen met de band ‘Agge Nebbisj’. “Dat is een zevenkoppige band die Jiddische muziek maakt. Het klinkt heel vrolijk, maar er zit ook veel emotie in. Er zitten invloeden van Gypsy-muziek in, maar ook Ladino.” Als zij klaar zijn, wordt het podium omgebouwd voor de volgende artiest. Aan de achterzijde van de mozaïekbank treedt in de tussentijd het Wereldmuziekduo op. “Zij gaan echt alle kanten van de wereld op met hun muziek.” De tweede act op het podium is Brancka. Zij brengt de zomerse en swingende nummers van de Braziliaanse muziek naar Nispen. Daarbij wordt ze begeleid door Daniel de Moraes (Uruguay) op gitaar en Ferial Karamat Ali (Suriname) op bas. Na afloop worden er nog nummers gespeeld door het duo en is er een mogelijkheid voor een borrel. 

“Volgend jaar hopen we weer gewoon een markt te kunnen organiseren met eettentjes en alles wat erbij hoort. We hebben goed contact met de kraamhouders en zij willen volgend jaar allemaal terugkomen”, stelt Wagemakers. Toch is het voor het openluchttheater afwachten wat het coronavirus en de bijbehorende maatregelen de komende maanden gaan doen. “We mogen op dit moment 65 mensen ontvangen in het theater. Gelukkig houden mensen zich aan de regels en gebeurt alles veilig.” 

Na de exotische middag staat de volgende voorstelling pas voor 29 augustus op de planning. “In die zes weken tijd kan er veel gebeuren. We zijn in ieder geval superblij dat er weer gespeeld wordt in het theater. We zien iedere keer weer nieuwe gezichten, maar ook terugkerende bezoekers. De muziekmiddag van Smidje Verholen op 17 oktober is nu al bijna volgeboekt en ook de bioscoopavond gaat hard. We zijn nu zes jaar bezig, maar mensen weten ons steeds beter te vinden in ons knusse en intieme theater” En dat is mede te danken door de vele vrijwilligers, stelt ook Lia Veraart, vrijwilligerscoördinator bij de stichting. “We werken met zo’n 25 vrijwilligers en die staan bijna dag en nacht paraat. Er zijn onderling vriendschappen ontstaan en ze zijn allemaal razend enthousiast en trots op het theater. Dat is toch prachtig?”

Kaartjes bestellen kan op www.oltn.nl 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief