Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Bruggenbouwers vallen in de prijzen: ‘Het is ongelooflijk belangrijk dat dit initiatief bestaat’

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Drie bijzondere inwoners van de gemeente Roosendaal werden vrijdag door burgemeester Han van Midden benoemd tot Bruggenbouwers 2021 in de Kapelzaal van Mariadal. De gemeente neemt de verjaardag van Roosendaal in november als uitgangspunt om 1 of meerdere Bruggenbouwers te eren, dit jaar voor de eerste keer. 

Anders dan met een lintje of Rozenspeld, zijn hier niet specifieke criteria aan verbonden, wel staat verbinden centraal. Het zijn mensen die vanuit de schaduw iets ogenschijnlijk kleins doen, ze helpen mensen verder, bouwen een brug en zijn van betekenis voor andere Roosendalers. Han van Midden omschrijft het als volgt: “Het is belangrijk te eren en te waarderen, vooral de mensen die klaar staan voor een ander. Het is ongelooflijk belangrijk dat dit initiatief bestaat”. 

Familie, kennissen, collega’s van de nietsvermoedende Bruggenbouwers, met een smoes meegenomen, verzamelden zich in Mariadal. Verschillende lunchtafels stonden al gedekt klaar. De Bruggenbouwer is een initiatief van Stichting Social Klus, Bibliotheek West-Brabant en de gemeente. Gijs Bullens, bestuurder van Social Klus, legde het ontstaan van de initiatief uit en dat de prijzen, fragiele kunstwerken uit een 3D-printer, gemaakt zijn door Willem Luijkx en kinderen van de bibliotheek. Hun namen staan in de 3 bruggen. Gijs vertelt: “Ruim een jaar geleden zijn wij de zoektocht gestart naar mensen die wellicht kleine dingen doen, maar die veel impact maken, mensen van verbinding. Er zijn maar liefst 35 mensen genomineerd en hieruit is door een commissie een keuze gemaakt”. 

Onthulling

De eer viel aan de burgemeester om vervolgens de drie bruggenbouwers te benoemen en een brug en een oorkonde te overhandigen. Als eerste viel de beurt aan Hans van den Hout, vrijwillig bestuurder bij SAHR, of zoals Han van Midden omschrijft: “Je bent de peiler van SAHR en ik hoor dat je moeilijk nee kunt zeggen, dan zul je het vast altijd druk hebben”. Hans erkent dat direct en de burgemeester zegt dat het een eigenschap is dat hij ook in zichzelf herkent. Hans werd maar liefst 17 keer voorgedragen. Hij vindt deze prijs dan ook niet alleen zijn verdienste. “Ik doe dit niet alleen, het gaat ook om de andere mensen in onze stichting. Deze prijs krijgt dan ook een mooie plek op ons kantoor”. 

Vervolgens werd Ingrid de Graaf, vrijwilliger en lid van het kernteam van DE-Toltuin en Bloembos geïntroduceerd. De burgemeester vraag of ze verrast is. Ingrid: Ik voel me overrompeld, had dit inderdaad niet verwacht. Ik vind het belangrijk om lekker bezig te zijn, vooral met kinderen en de natuur. Ik hoop een zaadje te planten, zodat ze later groene burgers worden”. Han vindt juist dat bezig zijn typerend voor een bruggenbouwer. Hij omschrijft: “Je bent een echte duizendpoot en weet mooie verbindingen te leggen.”

De laatste oorkonde gaat naar Ton Roelofs. Hij is geen onbekende voor de burgemeester, omdat Ton de gedichten schrijft voor de kerstmis-mis. “Ik heb je leren kennen als iemand die veel doet voor verbinding, veel kleine dingen die iets optellen en dit doe je al vele jaren. Deze brug is op jouw multi-functielijf geschreven. Ton reageert geëmotioneerd: “Ik geniet al van dit bij elkaar komen vandaag, we verbinden nu ook, van hoog tot laag. Ik hoop dat dit een voorbeeld is voor velen, want we moeten meer naar elkaar om kijken, word vrijwilliger bij een maatjesproject bijvoorbeeld. Het is zo belangrijk”. Voordat iedereen aan de lunch begint sluit de burgemeester af. Hij dankt alle mensen die om deze Bruggenbouwers heen staan en ook de mensen die ze voorgedragen hebben.

Nieuwe nominaties

De Bruggenbouwer wordt een jaarlijks terugkerende prijs. Nieuwe nominaties voor 2022 zijn al mogelijk via www.socialklus.nl/nomineer-een-bruggenbouwerBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief