Afbeelding

De Brink wordt opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen in Roosendaal

Door: Remko Vermunt Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente Roosendaal en zorgorganisaties Groenhuysen werken hard aan het gereed maken van de Brink in Roosendaal als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Op deze locatie kunnen vanaf morgen Oekraïense vluchtelingen terecht. Er is noodopvang beschikbaar en er zijn op dat moment 29 studio’s gereed, waarna nog meer verblijven volgen. In totaal zal plaats zijn voor ongeveer 40-55 gezinnen, van gemiddeld 3 personen.

Het gebouw De Brink was door Groenhuysen al ‘sloopklaar’ gemaakt vanwege plannen voor een nieuwe woonvoorziening voor ouderen. “Door een enorme inzet vanuit Groenhuysen is een deel van het gebouw vrijdag 11 maart klaar om de eerste vluchtelingen uit de Oekraïne op te vangen in Roosendaal”, meldt de gemeente Roosendaal. De veiligheidsregio en gemeente Roosendaal helpen hierbij en zijn vervolgens verantwoordelijk voor de opvang. Wethouder René van Ginderen: “Onze dank aan Groenhuysen is groot, wat een inzet. We hebben als gemeente veel opvang te organiseren in de komende tijd en Groenhuysen stond meteen klaar om dit met ons op te lossen.”

Locaties De Brink en Moerweide
Groenhuysen heeft in de Roosendaalse wijk Kroeven twee woonzorglocaties: De Brink en Moerweide. De Brink staat sinds eind 2021 leeg en de bewoners van Moerweide verhuizen begin volgende week naar een andere locatie. Beide locaties zijn geschikt voor tijdelijke bewoning. In de locatie De Brink zijn 2 tot 3 etages met kleine studio’s beschikbaar en na de verhuizing van de bewoners van Moerweide, komen ook deze zes paviljoens beschikbaar.

“De situatie in Oekraïne is afschuwelijk. Ik ben blij dat wij een kleine bijdrage kunnen leveren voor het verzachten van het leed dat de Oekraïense bevolking wordt aangedaan”, stelt Ron Axt namens Groenhuysen. “Wij nemen graag op deze manier onze maatschappelijke verantwoordelijkheid. Onze medewerkers zijn zeer betrokken en zetten zich hard in om de locatie op tijd gereed te hebben en de vluchtelingen warm te kunnen ontvangen. Wij hopen dat zij hier een fijne plek hebben om tot rust te komen.” 

Roep om opvang

Alle veiligheidsregio’s hebben via de Rijksoverheid de opdracht gekregen om vóór 18 maart 1.000 opvangplekken te organiseren voor Oekraïense vluchtelingen. Dit wordt georganiseerd in districtelijk verband. Hier wordt besproken hoeveel opvangplaatsen iedere gemeente realiseert. In tegenstelling tot vluchtelingen uit andere herkomstlanden, hoeven vluchtelingen uit Oekraïne geen asiel aan te vragen. Zij mogen visumvrij door de gehele Europese Unie reizen. Maar ze hebben wel opvang nodig en andere noodzakelijke voorzieningen, zoals medische zorg, eten en kleding. Burgemeester Han van Midden: “Met afschuw kijken wij allen naar deze oorlog, die ons allen raakt en zich zo dicht bij huis afspeelt. Roosendaal staat klaar om Oekraïense mensen op te vangen, laten we hen warm welkom heten.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief