Afbeelding

Woningcorporatie Alwel voldoet niet aan rookmeldersplicht

Door: Marjanne Havelaar Algemeen

ROOSENDAAL - Volgens het college heeft woningcorporatie Alwel niet voldaan aan de wettelijke verplichting om per 1 juli jongstleden in al haar huurwoningen een brandmelder te hebben hangen. Het college accepteert dat Alwel zich beroept op overmacht. De Raadsfractie VLP Roosendaal heeft vragen gesteld over de kwestie.

Al op 2 maart 2021 is wettelijk vastgelegd dat alle nieuwbouw en bestaande bouw op elke verdieping een rookmelder dient te hebben per 1 juli 2022. Per februari 2020 was al bekendgemaakt dat elke huiseigenaar, of deze nu zelf in het pand woont of deze verhuurt, hieraan dient te gaan voldoen. VLP Roosendaal heeft op 13 juli 2021 bij het college aandacht gevraagd voor deze wettelijke verplichting middels schriftelijk gestelde vragen. De Raadsfractie maakt op uit berichten in de media dat Alwel nog twee jaar extra nodig heeft om de rookmelders op te hangen. 

De woningcorporatie geeft aan pas laat op gang te zijn gekomen met het inkopen en plaatsen van melders door een aantal redenen. Het type rookmelders is ook van invloed op de vertraging: in plaats van ‘gewone’ rookmelders die op batterijen werken, moeten de rookmelders die Alwel wil installeren aangesloten worden op het lichtnet. Alwel heeft bewoners een flyer gestuurd waarin wordt gesteld dat als bewoners voor 1 juli 2022 al een rookmelder willen hebben, ze deze zelf kunnen halen bij een bouwmarkt en deze zelf kunnen installeren. VLP vindt dat laatste geen slecht idee, maar hekelt het verzuim van Alwel. 

De controle op de naleving van de rookmelderplicht ligt bij de gemeente, die geen kans ziet om huis-aan-huis te controleren. Alwel laat weten dat het installeren van de door hen gekozen rookmelders door een deskundige moet gebeuren. Zowel het aanbestedingsproces als het installeren van de apparaten kost veel meer tijd dan de paar jaar die beschikbaar waren. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief