Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

‘Een stad is meer dan alleen steen’

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - De gemeente en de provincie hebben grootse plannen voor de stad. Afgelopen week ondertekenden Wethouder Arwen van Gestel en gedeputeerde Erik Ronnes van Noord-Brabant de samenwerking van het ontwikkelplan ‘R.O.O.S.’.

Roosendalers zullen de komende jaren aardig wat verandering zien in hun stad. In een groot meerjarenplan gaat de gemeente, in samenwerking met de provincie, het centrum van de stad aanpakken. Dat gaan ze doen aan de hand van R.O.O.S. (Roosendaals ontwikkelprogramma voor Onze Stad).

R.O.O.S.

Het ontwikkelprogramma is voortgekomen uit het ‘Rondje Roosendaal’. In het plan is terug te zien dat de gemeente zes gebieden heeft aangewezen om de komende jaren aan te werken: het Cultuurkwartier, het Winkelkwartier, de Historische buurten, de Spoorstraatzone, de Stadsoevers en Vlietpark, en Laan van Brabant en Luxemburg. Elke zone heeft nu zijn eigen visie gekregen en een speciale invulling voor de wijk. Op deze manier moet de stad meer leefbaar, groener en aantrekkelijker worden. “Een stad is meer dan alleen steen,” aldus wethouder Van Gestel.

Gemeente en provincie

Voor de grote metamorfose die de stad Roosendaal zal ondergaan, werkt de gemeente nauw samen met de provincie. Gedeputeerde Erik Ronnes laat weten dat de provincie Noord-Brabant al vaker bij soortgelijke projecten heeft geholpen. Al meerdere grote steden hebben een metamorfose gehad en ook een ‘middelgrote’ stad als Roosendaal begeleiden ze graag in het traject. “We komen niet met een kruiwagen vol met geld. We komen met kennis, kunde en ervaring die we maar al te graag inzetten.”

Ander beeld

Als straks de plannen van de gemeente daadwerkelijk aan de gang zijn gezet, zullen inwoners al snel verandering in de stad Roosendaal zien. Zo is de aanpak van de binnenstad al in gang gezet. Leegstaande (winkel)panden maken plaats voor woningen en de nieuwbouwprojecten in de Stadsoevers worden aan de hand van R.O.O.S. opgebouwd. Stap voor stap zal de stad veranderen en volgens wethouder Van Gestel kan dit door het ontwikkelplan sneller dan daarvoor. Zo hoeft het geen drie jaar meer te duren om een winkelpand een woonbestemming te geven. Toch blijft het een traject van ‘de lange adem’ aldus Van Gestel.

Lef hebben

Zowel de gemeente als de provincie wil grote stappen maken voor de stad. Beide partijen geven wel aan dat er lef voor nodig is. “De markt staat op vele punten ontzettend onder druk. Om er echt op in te kunne spelen, zullen we risico moeten nemen,” aldus gedeputeerde Ronnes. Wethouder Van Gestel geeft het leegstaande winkelcentrum De Biggelaar als voorbeeld. Aan winkels is daar namelijk geen behoefte, maar met bijna vierhonderd openbare parkeerplaatsen levert het wel discussie op. Weghalen van de parkeerplaatsen heeft gevolgen voor zowel het theater in de buurt en de inwoners. “Als we het lef niet hebben om de parkeergelegenheid te verminderen, dan gaat het misschien niet lukken om het pand te transformeren naar een woonbestemming,” aldus de wethouder. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief