Afbeelding
Foto: Lya van Dorst

Tullepetaons carnaval barst los met Priense Swaree

Door: Amy Klaverveld Algemeen

TULLEPETAONESTAD - Twee keer op één dag was de Kwakkelkooi tot de nok toe gevuld met Tullepetaonen. Het was namelijk weer tijd voor de ouderwetse Priense Swaree. Met theater, dans, muziek en acts stonden de Tullepetoanse sterren op het podium met één overkoepelende vraag: ‘Kende ‘t lieke?’.

Er moest drie jaar op gewacht worden, maar afgelopen zaterdag was de Kwakkelkooi eindelijk weer gevuld met carnavalsvierders. De Priense Swaree kon weer los en net als vanouds was het weer een echt spektakel. Bij binnenkomst zat de sfeer er direct in, het Swaree is overduidelijk gemist laatste jaren. 

Mengelmoes
Vijfentwintig acts zorgden voor een mengelmoes aan optredens. Zo werd de zaal ontroerd door het liedje ‘Van Heinde en Verre’, gebracht door Ellie Chocomellie. Ook Peerke en Polle brachten een ode aan ‘Ons Stadje’. Niet elke act had sentiment, de zaal kon het plezier niet op bij de hilarische acts. Zo had ‘Gin Gezicht’ spijt van de laatste drie Schrobbelèr, wat haar tot bijzondere situaties bracht. Tevens was er ruimte voor dans, cabaret en andere optredens.

Lang wachten
Dat het Priense Swaree gemist is, was overduidelijk te voelen. Door de corona moest er een streep door de voorgaande edities en dat laten de Tullepetoanen niet zomaar over zich heen komen. De gloednieuwe Hoofd van het Priense Swaree, Wessel Croonen, mocht dan ook eindelijk de avond openen. “We hebben er 947 dagen op moeten wachten, maar eindelijk mag het dan weer!” Ook voor de acts werd het tijd om op het podium te staan, enkele van hen hadden de acts al lange tijd klaar liggen.

Lieke
Onder het Tullepetaons motto ‘Kende t Lieke?’ konden de carnavalsacts natuurlijk alle kanten op. Een muziekquiz, de Tullepetjikkies met een ode aan de prins of Naovernaant met hun pasgeboren dochtertje die ze maar al te graag ‘Lieke’ willen noemen, het motto is vanuit alle kanten belicht.

Op de hak genomen
Zoals elk jaar kon het publiek ook weer hun plezier op bij de ‘lokale grappen’ die op het podium werden gemaakt. Zo nam de groep Makkeluk Zat graag Krabbegat te grazen door immigranten en vluchtelingen met de ‘Peperbus’ te sturen. Wethouder Arwen van Gestel werd niet gespaard en ook Oud-wethouder Toine Theunis kreeg grappen over zijn positie bij BVR over zich heen.

Spektakel
De kleurrijke en gevarieerde acts zorgden voor een heus spektakel. De prins, nar en sjampetter mochten de show afsluiten met het Tullepetaons liedje van dit jaar. Alle acts van de show verschenen op het podium voor de grote finale om vervolgens in een grote polonaise door te gaan naar het Priensebal.

Een kijkje achter de schermen
Voor wie geen genoeg kan krijgen van het Priense Swaree, wordt er op vier maart een heuse documentaire vertoont in de bioscoop van Roosendaal. Een echt kijkje achter de schermen, aldus de organisatie.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief