Afbeelding
Foto: Nienke Frankfort

Honderden kinderen leggen verkeersdoolhof af: ‘Een belangrijke oefening voor het verkeersexamen’

Door: Nienke Frankfort Algemeen

ROOSENDAAL - Op dinsdag 21 maart opent wethouder Mobiliteit Sanneke Vermeulen de verkeersdoolhof in het Vrouwenhofpark. Basisschoolleerlingen leggen de verkeersdoolhof af ter voorbereiding van hun verkeersexamen. De wethouder houdt een praatje ter opening van de doolhof en voor verschillende leerlingen stijgt de spanning. Vandaag was de start van het verkeersdoolhof en mochten er 292 kinderen oefenen. In totaal leggen er deze week 718 kinderen de route door het doolhof af.

“Welkom allemaal, vandaag gaat de verkeersdoolhof van Veilig Verkeer Roosendaal van start” opent Sanneke Vermeulen haar welkomswoord. “Jullie gaan straks op je eigen fiets door het Vrouwenhofpark, waar je verkeersborden tegen gaat komen. Dit is een belangrijke oefening voor je verkeersexamen, het is belangrijk om goed te kijken naar hoe de borden eruit zien. Ik heb hem net zelf gefietst en dat ging goed, dus dan kunnen jullie dat ook!” moedigt Sanneke de kinderen aan. “Zie vandaag als generale repetitie voor het echte verkeersexamen straks, fouten maken mag dus nog.”

In een rij vol basisschoolleerlingen met gele hesjes aan, staan Wesley en Mike netjes op hun beurt te wachten in het Vrouwenhofpark. Ze zijn leerlingen aan de Jeroen Boschschool en hebben daarom geen lange fietsroute naar het park af hoeven te leggen. Op de vraag of ze zenuwachtig zijn voor de verkeersdoolhof antwoorden ze twijfelend “Een beetje...” waarnaar de mannen elkaar lachend aankijken. Mike legt uit waar zijn zenuwen vandaan komen. “Ik ga elke dag te voet naar school, want ik woon dichtbij. Daarom vind ik het fietsen best spannend.” Wesley gaat wel dagelijks met de fiets naar school, maar ook hij heeft gezonde spanning. “Als je in de praktijk een fout maakt, kun je niet meer terug.” Desondanks hebben de vrienden wel vertrouwen in de verkeersdoolhof, ze hadden namelijk een 8 en 9 voor hun theorie-examen. “We zijn dus goed voorbereid” zegt Wesley trots.

De verkeersdoolhof in het Vrouwenhofpark is een initiatief van Veilig Verkeer Roosendaal en wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met leerlingen van het Da Vinci College, de Jeugdronde en verschillende vrijwilligers. Voor de start van de verkeersdoolhof worden de fietsen van alle leerlingen gecontroleerd, zodat ze bij het echte examen veilig de weg op gaan. De verkeersdoolhof zelf is een oefening voor dit praktijkexamen, basisschoolleerlingen uit groep 7 komen hier verschillende verkeersborden tegen welke uiteindelijk leiden naar het uiteinde van de doolhof.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief