Afbeelding
Foto: Amy Klaverveld

Roosendaal bouwt aan de weg naar een duurzame gemeente

Door: Amy Klaverveld Algemeen

HEERLE/MOERSTRATEN - De gemeente Roosendaal bouwt aan haar klimaatdoelstellingen door te investeren in duurzame wegen. De komende vier jaar worden vele straten en wegen in de gemeente aangepakt en dit wordt op een geheel klimaatneutrale wijze gedaan. “Wij willen als Roosendaal voorop lopen.”

“We willen als gemeente graag stappen zetten als het gaat om de onderhoud van onze wegen,” vertelt wethouder Arwen van Gestel tijdens de bijeenkomst tussen de gemeente en BAM Infra. De komende vier jaar gaat Roosendaal de samenwerking met het bedrijf aan. “Allereerst willen we zichtbaar onderhoud plegen. Zo kan iedereen zien waar we mee bezig zijn. En als tweede willen we investeren in duurzaamheid. We willen als Roosendaal graag voorop lopen, ook op dat vlak. Daar zijn nu de eerste stappen in gezet en dit past precies in ons ambitieprogramma.”

Trots
Ook BAM Infra heeft zin in de samenwerking. “We zijn trots dat we dit de komende vier jaar mogen gaan doen voor de gemeente Roosendaal,” vertelt Bram de Mooij, directeur productie bij BAM Infra. “Maar eigenlijk is dit een voortzetting van de samenwerking die we al tien jaar hebben. We zijn vooral trots dat wij mogen bijdragen aan de ambities van de gemeente.” In de afgelopen jaren heeft het bedrijf al voor enkele primeurs in de gemeente gezorgd. Zo werd in 2020 de Plantagebaan in de Wouwse Plantage voorzien van duurzaam asfalt, en dat was de eerste weg in de regio West-Brabant waarbij dat gebeurde.

Innovatie
“Toch heeft het contract wat we nu hebben getekend een net wat andere insteek dan de afgelopen jaren. Het is écht een innovatief contract,” aldus De Mooij. De duurzaamheid gaat hem vooral zitten in de speciale asfaltmengsels en het gebruik van elektrische machines als walsen. “We kunnen nu ook gaan ontdekken of het frezen van het asfalt ook geheel elektrisch kan. Innoveren is nu eenmaal geen rechte weg vooruit, dus we gaan het zien.”

Klimaatneutraal
De eerste weg waar BAM Infra aan mag bouwen is de Moerstraatseweg, tussen Moerstraten en Heerle in. Ook wethouder Van Gestel mocht een stukje asfalt aanbrengen. “De walsen en het asfalteringmachine zijn geheel zero-emission en elektrisch,” wordt uitgelegd als de werkzaamheden starten. “Maar ook het asfalt zélf is innovatief en beter voor het milieu. Zo wordt het asfalt op een aanzienlijk lagere tempratuur geproduceerd en is het ook nog gerecycled.” Het oude asfalt wordt namelijk gebruikt om de nieuwe asfaltlaag te produceren. Ook het vervoer van materialen gaat geheel via elektrische voertuigen.

Wegwerkzaamheden
De werkzaamheden aan de Moerstraatseweg duren tot 6 november, de weg is tot dan in beide richtingen afgesloten. Op dit moment zijn er nog veel meer wegwerkzaamheden, waardoor er vele omleidingen en wegafbrekingen zijn. Via de website van de gemeente Roosendaal kun je precies zien waar er werkzaamheden zijn (gepland) en wat de alternatieve routes zijn.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief