Afbeelding
Foto: Marloes Otte

Burgemeester verrast drie vrijwilligers met de Bruggenbouwerprijs

Door: Marloes Otte Algemeen

ROOSENDAAL – Met valse voorwendselen werden Franka van Nispen, Hibba Alkhamisi en Karin Franken afgelopen donderdag naar de Gewelvenzaal van het Oude Raadhuis gelokt. Daar stond hen een bijzondere verrassing te wachten. Ze werden namelijk uitgeroepen tot Bruggenbouwers 2023. Er waren 18 nominaties voor deze jaarlijkse prijs en deze drie vrouwen kregen uit handen van Burgmeester Han van Midden een speldje, bloemen èn een oorkonde voor de verbindende rol in hun vrijwilligerswerk.

Franka van Nispen was verrast haar kinderen in de Gewelvenzaal te zien, toen zij met haar man binnenwandelde. Ze dacht voor een hele andere bijeenkomst te komen. Ook Hibba en Karin keken verrast om zich heen. Er begon wellicht iets te dagen toen Gijs Bullens, bestuurder van Social Klus, in zijn openingswoord uitlegde wat een Bruggenbouwer is. “Het zijn onzichtbare helden die schijnbaar kleine daden verrichten, maar die een immense betekenis hebben voor henzelf en onze mede-inwoners.” Het is de derde keer dat de burgemeester deze prijs voor verbinders mag overhandigen. Eerdere Bruggenbouwers zijn Hans den Hout, Ingrid de Graaf, Ton Roelofs, Piet van Meel en Theo Schoonen. De meeste van hen waren aanwezig bij deze uitreiking en lunch. 

De burgemeester gaf aan het een mooi moment te vinden. “Bruggenbouwers zijn van onschatbare waarde voor onze gemeente”. Als eerste mocht Karin Franken naar voren, zij is o.a. vrijwilligster bij Stichting Paul. “De Stichting is zo belangrijk, zodat kinderen kunnen sporten. Je kunt beter in een voetbalveld staan, dan in een steeg te hangen”, legt zij uit. Karin kijkt trots naar de bloemen en het speldje. “Wat een verwennerij! Vrijwilligerswerk geeft me normaal al vleugels, nu ben ik helemaal gemotiveerd!”

Vervolgens mocht Franka van Nispen naar voren, zij werkt als vrijwilliger bij de Sint-Norbertusparochie. Ze is zichtbaar geëmotioneerd. De burgemeester zegt dat ze elkaar vaak zien. “Je doet er zo veel en je hebt aandacht voor iedereen, je verdient het.” Franka is in 1986 begonnen en het geeft haar veel voldoening mensen verder te helpen. Ze vindt het eigenlijk maar normaal wat ze doet. “Dat is precies waarom jij een Bruggenbouwer bent”, lacht de burgemeester. 

Hibba Alhamisi sluit de rij. Ze heeft een taalgroep voor vrouwen van verschillende achtergronden in De Broedplaats. Van Midden legt uit dat er in Langdonk 17 nationaliteiten wonen. Elkaar begrijpen en met elkaar kunnen communiceren is belangrijk. “Hibba zorgt voor verbinding en haalt mensen uit een isolement. Èn ze koken er verrukkelijk, zou er zeker eens heen gaan!” Hibba vindt het mooi dat de groep en het aantal ontmoetingsmogelijkheden steeds groter wordt.

De Bruggenbouwer is een initiatief van Stichting Social Klus en Bibliotheek West-Brabant. Nominaties voor deze jaarlijks terugkerende prijs zijn al mogelijk via www.socialklus.nl/contact.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief