Afbeelding
Foto: Politie.nl

Ruim honderd weggebruikers op de bon bij MONO-controle Brabantse snelwegen

Door: Amy Klaverveld Algemeen

ROOSENDAAL - Team Verkeer van de politie Zeeland-West-Brabant voerde eerder deze week in samenwerking met de provincies een grondige MONO-controle uit op de snelwegen in Zeeland en West-Brabant. Tijdens deze controle werden maar liefst 128 bestuurders beboet voor het gebruik van een mobiel apparaat tijdens het rijden. Daarnaast werden nog eens 33 boetes uitgeschreven voor diverse andere verkeersovertredingen.

De MONO-controle strekte zich uit tussen 09.30 uur en 16.00 uur en omvatte verschillende trajecten, waaronder de A58 tussen Etten-Leur en Heinkenszand, de A16 tussen Galder en Moerdijk, de A17 tussen Moerdijk en Roosendaal, en de A4 van Willemstad tot Hoogerheide. De politie legde vooral de nadruk op het gebruik van mobiele apparaten achter het stuur: 90 bestuurders werden betrapt op het vasthouden van een mobiel apparaat, waarbij ze direct aan de kant werden gezet. Op de A58 bij het viaduct bij Kloetinge werden bijvoorbeeld 38 bestuurders gespot die hun telefoon in de hand hielden tijdens het rijden. Daarnaast werden 16 boetes uitgedeeld voor te hard rijden, waarbij twee bestuurders hun rijbewijs moesten inleveren. Ook werden verschillende andere verkeersovertredingen geconstateerd, zoals slecht leesbare kentekenplaten, bumperkleven, onbegeleid rijden, en onveilige ladingen.

Spotters

Een touringcar, uitgerust met een MONO-camera, fungeerde als uitvalsbasis voor de ‘spotters’, die op de snelwegen patrouilleerden om bestuurders te betrappen die hun smartphone gebruikten tijdens het rijden. Nabij de controlebus reden politieagenten in onopvallende politievoertuigen, klaar om overtreders aan te houden zodra ze werden gespot. In totaal waren 38 politiemensen van Team Verkeer, basisteams uit Roosendaal, Bergen op Zoom en Zeeland, en politiestudenten betrokken bij deze operatie. Gedurende de zes uur durende controle legde de bus ongeveer 250 kilometer af.

Ogen op de weg

Deze handhavingsactie maakte deel uit van de bredere campagne ‘Ogen op de weg’ van de politie Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant, samen met de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Het uiteindelijke doel van de actie is om het aantal verkeersslachtoffers terug te brengen naar nul. “Bij je volgende autorit, leg je telefoon weg en houd je ogen op de weg gericht. Laten we er samen voor zorgen dat iedereen veilig van A naar B kan rijden,” aldus de politie.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief