Afbeelding
Foto: Wies van Erp

COA over AZC Heerle: ‘Input bewoners heel belangrijk’

Door: Wies van Erp Algemeen

ROOSENDAAL - De zorgen die leven onder de bewoners van Heerle of op andere plekken waar het COA de komst van een AZC aankondigt, zijn niet vreemd voor Joeri Kapteijns, plaatsvervangend bestuursvoorzitter van het COA. Het COA (Centraal Orgaan Asielzoekers) zegt zich goed te kunnen verplaatsen in de gevoelens van medebewoners. “Het blijft maatwerk, iedere keer weer. Daarom is input vanuit bewoners ook zo belangrijk,” roept Kapteijns op.

Direct omwonenden zijn maandagavond en dinsdagochtend geïnformeerd over de plannen die de gemeente Roosendaal en het COA hebben om een AZC vlakbij Heerle te realiseren. Dinsdagochtend is de pers geïnformeerd door burgemeester Han van Midden, wethouder René van Ginderen en Joeri Kapteijns. Dinsdagavond konden de direct omwonenden hun vragen kwijt bij een informatiebijeenkomst en donderdagavond was die mogelijkheid er voor de andere inwoners van Heerle. 

Tal van goede voorbeelden

Kapteijns benadrukt dat het sentiment dat nu leeft binnen Heerle en andere delen van de gemeente Roosendaal begrijpelijk is, maar tegelijkertijd kent hij ook de praktijk. De plaatsvervangend COA-bestuursvoorzitter van het COA spreekt uit ervaring als hij vertelt dat het vaker goed gaat dan fout. “Die gevallen waarbij het niet goed gaat verschijnen in de media. Die onthouden mensen, maar er zijn ook tal van voorbeelden waarbij het echt goed gaat. Dan zie je dat mensen uit de gemeenschap vrijwilligerswerk doen in het AZC en andersom. Daar voeren vluchtelingen vrijwilligerswerk uit in de samenleving.”

De afspraken tussen het COA en de gemeente Roosendaal zijn dat het gaat om een periode van vier jaar. Iets waar Kapteijns veel waarde aan hecht: “Hier heeft het COA echt grote behoefte aan. Wij zijn erg blij, want dit is voor een langere periode.” Het AZC (Asielzoekerscentrum) wordt gebouwd op een derde van het perceel. “We bouwen dit AZC op uit units, hierdoor kan de bouw snel gerealiseerd zijn. Als alles meezit, mikken we op januari 2025.”Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief