De bezoekers van Steunpunt Sint Janshof genieten van de muziek uit de Wonderfoons.
De bezoekers van Steunpunt Sint Janshof genieten van de muziek uit de Wonderfoons. Foto: Sjaak Adriaanse

Dagbesteding St.Janshof krijgt vijf Wonderfoons

Sport en vereniging

ROOSENDAAL - Het team van de dagbesteding Sint Janshof in Sprundel mocht op woensdag 25 november vijf Wonderfoons in ontvangst nemen. Dat zijn omgebouwde telefoons, die oude liedjes laten horen als je de hoorn van de haak neemt.

Wonderfoons zijn een groot succes in verzorgingshuizen, want ze geven mensen met niet-aangeboren hersenletsel en dementie weer even letterlijk contact met vroeger en verlichten zo hun ontreddering, die in deze tijden van corona extra groot is. De Wonderfoons worden gebouwd door de Fiksclub van Stichting Transition Town Roosendaal. De honderd liedjes, die een Wonderfoon kan afspelen, had Joke Verdaasdonk in de online catalogus van zo’n 1900 nummers uitgezocht, een flinke maar leuke en dankbare klus. En op 25 november was het dan zover. Larry Reith en Sjaak Adriaanse van de Fiksclub kwamen de Wonderfoons overhandigen. In de huiskamer van Sint Janshof werden de Wonderfoons meteen gedemonstreerd aan de ongeveer vijftien aanwezige bezoekers. Zodra de hoorn van de haak ging, begonnen de meesten op de maat te bewegen en soms ook mee te zingen op liedjes van vroeger als ‘Aan de Amsterdamse grachten’ en ‘Twee reebruine ogen’. Joke Verdaasdonk keek het even aan en zag ook mogelijkheden om de Wonderfoon te gebruiken voor raadspelletjes.

De Fiksclub is voor dit project nog steeds op zoek naar oude telefoons, liefst het klassieke PTT-model T65 met een draaischijf, dat vroeger in elk huis te vinden was. Heeft u nog zo’n oude telefoon? Neem dan contact op via info@ttroosendaal.nl of 0165-546557.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief