Twee grote jonge gierzwaluwen loeren vanuit een gierzwaluwkast naar de buitenwereld.
Twee grote jonge gierzwaluwen loeren vanuit een gierzwaluwkast naar de buitenwereld. Foto: Mans de Jong

Gierzwaluwenproject in Sprundel groot succes

Door: Addo Sprangers Algemeen

SPRUNDEL - De plaatsing van gierzwaluwkasten in de Koekoekstraat en in de Graaf Ansfriedstraat in Sprundel werpt haar vruchten af. Van de tijdens renovatie van de wijk 40 opgehangen gierzwaluwkasten zijn er door de gierzwaluwen maar liefst 27 in gebruik.

Dat meldt Mans de Jong, een van de initiatiefnemers van het gierzwaluwenproject. “Van de tijdens renovatie van de wijk 40 opgehangen gierzwaluwkasten zijn er door de gierzwaluwen maar liefst 27 in gebruik. Zij verblijven in de kasten tot op het moment dat zij volgroeid zijn en als zij de kasten verlaten meteen de reis van 7000 km naar Afrika kunnen ondernemen om daar te overwinteren. Op 24 juli bevonden zich in 14 kasten al 22 grote jonge vogels die zich met hun witte gezichtjes in de kastopening lieten bewonderen. In nog 13 kasten bevinden jonkies die zich nog niet hebben laten bewonderen via kastopening. Dat er kleiner jonkies zijn wordt telkens door de oudervogel bevestigd als zij met een grote insectenbal in hun keelzak, om hiermee hun jongkies te voeren, de kasten invliegen. Zij zullen dankzij de goede ouderzorg over enige tijd als grote jongen wat later op reis gaan. Half augustus zal het overgrote deel van alle gierzwaluwen in ons land al onderweg zijn richting Afrika. Zij zijn dan drie maanden bij ons geweest om eitjes te leggen, te broeden en grote jongen doen uitvliegen.”

Terugkeer

Vorig jaar keerden ze terug in onze wijk en waren al hun nesteningangen, die zij soms al 56 jaar gebruikt hadden, gedicht,”vertelt hij. “Van het broedseizoen kwam niets terecht. Toch keerden ze dit jaar op dezelfde plek terug met slechts één opdracht:voor nakomelingen zorgen. De 40 opgehangen nestkasten bleken acceptabel en waren een gewaardeerd alternatief. Bewoners van de wijk hebben met succes de gierzwaluwen een stem kunnen geven en zijn trots op het onverwachte, maar geweldige resultaat. Hoe kleine beetjes wonderen veroorzaken."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief