Afbeelding
Foto: Corine Roks

Expositie Heemkundekring geopend

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Een aantal sprekers vormden zaterdag een mooie aanloop voor de opening van de 38ste tentoonstelling van Heemkundekring ‘Onder Baronie en Markiezaat’. De Sprundelse Heemkundekring exposeert dit weekend met zo’n vierhonderd foto’s in dorpshuis De Trapkes te Sprundel.  

Verschillende thema’s staan hierbij centraal, hetgeen correspondeerde met de sprekers die werden aangekondigd door de voorzitter Heemkundekring, Ad Meijer. “De Sprundelse Heemkundekring richt zich niet alleen op heemkunde, ook zijn we steeds meer betrokken bij andere activiteiten”, waarbij Meijer als voorbeeld de feestelijkheden rond het 100-jarig bestaan van het kerkgebouw geeft. “Ons ledenaantal is heel stabiel, al jaren staat de teller op zo’n vijfhonderd liefhebbers van de Sprundelse geschiedenis. Wel koesteren we de wens om meer jongeren warm te krijgen voor de Heemkundekring.”, vult hij aan. 

Eerste spreker is Cees Evers, voorzitter van KBO Sprundel: “De Sprundelse KBO bestaat dit jaar zeventig jaar, aan de hand van de verschillende voorzitters wordt in deze expositie haar geschiedenis belicht”.  De Sprundelse familietak Vergouwen, deel twee, maakt eveneens deel uit van de tentoonstelling.  Spreker Wim Vergouwen gaf hierop een toelichting. De foto’s van de Sprundelse zandpaadjes worden met tekst en uitleg uitgelicht door Jan van den Broek. 

Buurtschap d’Hei vormt een onderdeel van de expo, dit ter eren van hun 25-jarig bestaan. En voor een duik in de geschiedenis van CS De Nachtuilen, die dit jaar 55 kaarsjes uit mag blazen, zijn belangstellenden hier aan het juiste adres. 

Het eerste jaarboek van al deze historische onderwerpen inclusief foto’s, werd overhandigd aan Toos Sprenkels. Zij stond aan de wieg van het Sprundelse leutfeest en is de carnavalsstichting ‘De Nachtuilen’ heel verdienstelijk geweest in haar rol van Ons Moeke. In toepasselijke outfit nam Toos het jaarboek aan. De expositie blijkt niet alleen interessant op historisch vlak maar biedt tevens een mooie gelegenheid om elkaar weer eens te ontmoeten en gezellig bij te kletsen, zo getuigt deze zaterdagmiddag.

De expositie is tot en met zondag 17.00 uur te bewonderen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief