Tandarts Hans van den Biesheuvel en preventieassistente Marjon van Eekelen.
Tandarts Hans van den Biesheuvel en preventieassistente Marjon van Eekelen. Foto: FOTO CORINE ROKS

Sportieve tandarts Hans van den Biesheuvel neemt na 47 jaar afscheid

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Tandarts Hans van den Biesheuvel gaat genieten van zijn welverdiend pensioen. Dat kon hij al eerder, maar afscheid nemen van zijn patiënten bleek toch moeilijker dan gedacht. Op 1 januari 2023 is het dan toch definitief, de alom geliefde tandarts stopt. In een openhartig interview neemt van den Biesheuvel de lezer mee naar het begin van zijn loopbaan, de praktijk aan de Noorderstede en zijn ‘sportieve’ bijdrage binnen de gemeenschap.

“Samen met wijlen tandartsen Pieter Kuiper en Charles Monod de Froideville gingen we in 1975 van start op Sint Willebrord. Ik was net afgestudeerd aan de faculteit Tandheelkunde in Amsterdam en zag een maatschap wel zitten,” aldus van den Biesheuvel (70) die zijn roots in Rotterdam heeft. “Aanvankelijk ging ik voor de studie Diergeneeskunde maar werd uitgeloot. Ter overbrugging koos ik daarom voor een jaartje Tandheelkunde. Mijn geweldige studententijd in Amsterdam deed mij besluiten deze studie af te maken.” Met zijn bul op zak krijgt hij een oproep van Defensie. Slechts één dag mocht hij proeven van zijn dienstplicht. “Ik werd benaderd door de voorzitter van de Kring Tandartsen West Brabant. Er was een nijpend tandartsentekort binnen de gemeente Rucphen en daarbuiten. Dit gebied werd zelfs uitgeroepen tot noodgebied. In een brief aan de Koningin werd mijn vrijstelling ingediend. Samen met Pieter en Charles richtten we een maatschap op, gevestigd in het Wit-Gele Kruisgebouw aan het Emmausplein op Sint Willebrord.” Van den Biesheuvel vervolgt: “In die tijd waren vele patiënten standaard verzekerd voor tandheelkundige hulp, dat destijds deel uitmaakte van de basisverzekering.”

Dorpspraktijk

In 1980 verhuist de maatschap naar Sprundel. Daar vestigden zij zich onder de naam GTR (Groepspraktijk tandartsen gemeente Rucphen) aan de Noorderstede 1. Als jongeman uit de Randstad kreeg hij van vrienden regelmatig de vraag waarom hij voor een dorpspraktijk koos. Hans hierover: “Inderdaad een wereld van verschil met een stadspraktijk. Ik overtuigde mijn vrienden met verhalen over onze trouwe patiënten en de vriendschappen die hieruit voortvloeiden.” Sport was daarbij een belangrijke factor: “Ik ben jarenlang lid geweest van SVW ‘67, een voetbalclub bij het café van Tinus Luijkx op Sint Willebrord. Ik voetbalde daar mét en tegen patiënten. Ik ben er zelfs voorzitter geweest. Ook heb ik met veel plezier getennist bij onder meer TV RICO op Sint Willebrord.” 

Biljartclub

Ruim 47 jaar is Hans het vertrouwde gezicht van menig patiënt. “Zowel mijn eerste patiënten als de generaties daarna behoren tot mijn vaste patiëntenkring.” Al dertig jaar is het Marjon van Eekelen die hem daarbij assisteert. Met het vertrek van Hans gaat zij zich meer richten op haar functie van preventieassistente en de administratie. In 2004 nam tandarts Veldhoen het maatschapsdeel van hem over. De laatste jaren heeft Hans gefaseerd afscheid genomen van zijn patiënten. “Mijn patiënten zijn zo aardig voor me, ik ga ze missen.” Vervelen doet hij zich allerminst. “Ik ga verhuizen van België naar Rijsbergen en heb me daar al aangemeld bij een biljartclub,” waarbij hij aanvult: “Ik krijg nu ook meer tijd om naar mijn huis in Frankrijk af te reizen.” Op vrijdag 13 januari, van 15.00 uur tot 18.00 uur volgt een afscheidsborrel bij GTR Tandartsen. Patiënten van Hans zijn van harte welkom het glas te komen heffen op zijn pensioen. De maatschap GTR bestaat momenteel uit tandartsen Bart Coster, Roel Veldhoen en Koen van Glinstra Bleeker. Het team is uitgebreid met de tandartsen Marian Wintermans en Regardt Perold. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief