V.l.n.r. organisatoren Jac van Trijp, Ad van Loon, Cees Evers, Wim Vergouwen en Ad Meijers.
V.l.n.r. organisatoren Jac van Trijp, Ad van Loon, Cees Evers, Wim Vergouwen en Ad Meijers. Foto: Corine Roks

Quizmasters klaar voor Dorpskwis Sprundel

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Vijf quizmasters hebben de handen ineengeslagen voor de Dorpskwis Sprundel ‘Ken en leer Sprundel kennen’. Op zondagmiddag 2 april vindt dit vragenspel plaats in dorpshuis De Trapkes. In vijf rondes wordt de kennis over het dorp getoetst. Het winnende team ontvangt de wisselbeker, een taart en eeuwige roem. Het is namelijk de eerste editie en de quizmasters kunnen nu al melden dat deze activiteit een vaste plek op de Sprundelse agenda krijgt.

Het geestelijk brein achter deze kennisquiz is te herleiden naar de heren Wim Vergouwen, Ad Meijers, Cees Evers, Jac van Trijp en Ad van Loon. Zij vertegenwoordigen Heemkundekring Onder Baronie en Markiezaat, KBO Sprundel, Beleef Sprundel en Dorpswerk Sprundel.

Foto’s

“Bij verschillende verenigingen doen de kennisquizzen het goed. Zo hebben we bij KBO Sprundel al eens een muziek-, carnavals-, en pubquiz georganiseerd. Partijen hebben nu de handen ineen geslagen en organiseren samen een Dorpsquiz. Een quiz waarin foto’s centraal staan, met ook vragen over het Sprundel van toen. Vandaar de samenwerking met de Heemkundekring. Ik kan wel stellen dat we trots zijn op het resultaat,” geeft voorzitter KBO Sprundel, Cees Evers, inleidend aan. “Een vijf rondes tellende quiz, elke ronde bestaat uit twaalf vragen, zowel open als meerkeuze. Iedere ronde heeft een thema; historie, sport, muziek, Sprundel lokaal waarbij de kennis over de geografie wordt getoetst en tot slot een algemeen gedeelte,” vult Van Loon aan. Van Trijp tipt: “We krijgen bezoek van een mystery guest die wordt onderworpen aan een interview. Twee vragen lopen als rode draad door het spel. Hiermee kunnen de deelnemers extra punten verdienen.”

Deelnemers

Over deelnemers gesproken. “Meedoen kan met een team dat bestaat uit vier personen. Verenigingen, families, wijken, cafés en vriendengroepen kunnen zich aanmelden via jacvantrijp@kpnmail.nl. De teller staat al op zestien teams,”laat Vergouwen weten tijdens het interview, ruim een week voor de aftrap. Van Loon over de spelregels: “Telefoons zijn niet toegestaan, deze verdwijnen tijdelijk in een mandje op de tafel.” Dat ze niet onderdoen voor De Slimste Mens blijkt uit een speciale gast. “Een kennis van Maarten van Rossem. Ook hij voorziet het spel van droog commentaar,” lacht Meijers. Van Trijp en Van Loon nemen deze zondag de taak van quizmasters op zich. De heren Vergouwen, Evers en Meijers vormen de driekoppige jury. Laatstgenoemde over de trofee: “Een gigantische wisselbeker, taart en eeuwige roem omdat het de eerste editie is. De wisselbeker is overigens gesponsord door een bekend financieel adviseur in het centrum van Sprundel.” Tot slot de heren over de te verwachten vragen: “Vanaf januari komen we elke donderdagmiddag bijeen om de Dorpskwis vorm te geven. Zoals Cees al aangaf zijn we blij met het resultaat. We hebben bewust gekozen voor vragen die aan zullen slaan bij de oudere generatie én kennisvragen waar jongeren de winst behalen. Daarom ons advies: stel een gemêleerd team samen, dan heb je de meeste kans om met de wisselbeker huiswaarts te gaan.” 

Dorpskwis Sprundel ‘Ken en leer Sprundel kennen’ begint zondag om 14.00 uur in dorpshuis De Trapkes in Sprundel. Gratis deelname en entree!Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief