Nicoline Franken: ‘Lief en leed hebben we met elkaar gedeeld’
Nicoline Franken: ‘Lief en leed hebben we met elkaar gedeeld’ Foto: Corine Roks

Nicoline Franken neemt na veertig jaar afscheid als gymlerares

Door: Corine Roks Algemeen

SPRUNDEL - Er werden vorige week heel wat traantjes weggepinkt na de gymlessen van Nicoline Franken-Osterman. Het was de laatste week dat de 64-jarige bekkenfysiotherapeute en oncologiefysiotherapeute de gymlessen in Sprundel verzorgde, en dat viel, ondanks deze weloverwogen beslissing, zwaar. Niet verwonderlijk, Nicoline heeft ruim vierduizend gymlessen op haar conto. In een openhartig interview vertelt deze bijzondere vrouw over het geven van veertig jaar gymles.

“Het begon in 1983. Ik werd benaderd door het SKW Sprundel (Stichting Kultureel Werk) om gymlessen binnen Sprundel op te zetten. Met de komst van ons vijfde en tevens jongste kind besloot ik na tien jaar te stoppen. Deze pauze duurde slechts een paar maanden en ik stond alweer voor mijn enthousiaste gymgroepen.”

Verhuizen

Nicoline ging verder voor zichzelf. De gymzaal aan de Hertoglaan wordt voor ruim achttien jaar haar nieuw onderkomen. Als deze ten prooi valt aan de sloophamer verhuizen de lessen naar de gymzaal aan het Kloosterplein en sporthal de Vijfsprong. Het laatste half jaar keert zij terug naar De Trapkes.

Creativiteit

De ruimte op de bovenverdieping van De Trapkes is wat kleiner hetgeen een beroep doet op haar creativiteit. “Nicoline denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen,” beamen de cursisten Ria Hoppenbrouwers en Nicolette van de Wege uit Sprundel. “Nicoline activeert en enthousiasmeert,” vatten zij samen. Ria is een cursist van het eerste uur. “Al bijna veertig jaar. Centraal in haar lessen staan houding, bewegen en ontspanning.” De lerares vult aan: “Inderdaad deze combinatie. Vanuit mijn vakgebied fysiotherapie weet ik hoe belangrijk deze balans is.” Flexibel blijkt zij ook tijdens de pandemie. “Ik ben een echte digibeet maar met de hulp van mijn kinderen én cursisten is het me gelukt de gymlessen online aan te bieden.”

Streng

Miguel Sastroredjo uit Schijf over de lessen: “Ik heb een drukke baan, de gym biedt mij afleiding en ontspanning. Nicoline denkt in oplossingen en laat iedereen in zijn of haar waarde. Overigens kan ze ook streng zijn. Zo moet je een goede reden hebben als je een keer niet kunt.” Het levenspad van Nicoline heeft zeker bijgedragen aan haar doorzettingsvermogen en flexibiliteit. “Een paar maanden na mijn geboorte werd de diagnose doofheid gesteld. Mijn ouders hebben me hierin heel goed begeleid. Mijn moeder leerde me praten en liplezen, urenlang oefende ze met me. Gebarentaal heb ik nooit geleerd. Ik heb het regulier basisonderwijs gevolgd en daarna het voortgezet onderwijs met aansluitend HBO en Masteropleiding. Ik kan me heel goed redden met deze beperking.” Sinds vijf jaar draagt zij een CI (Cochleair Implantaat) waarmee zij kan horen.


Zeeland

Nicoline is opgegroeid in Zeeland, de provincie die ze nog steeds koestert vanwege de ruimte en de zee. Samen met haar man, die fysiotherapeut is, zochten ze naar een plaats om een praktijk op te zetten. De keuze viel op Sprundel, alwaar ze nu ruim 40 jaar wonen en werken. “Het zijn hier zulke lieve mensen, we hebben echt geboft met deze locatie. Mijn groepen ga ik heel erg missen. In al die jaren hebben we lief en leed met elkaar gedeeld. Een zwarte bladzijde is het overlijden van een jong groepslid. Zij werd tijdens de les onwel en is later die dag overleden. Dit heeft ons diep geraakt.” De gymfanaten tot slot: “Nicoline heeft ons geleerd in mogelijkheden te denken. We zijn daarom zoekende naar een vervolg, herstart of nieuw concept wat betreft de gymlessen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief