KAA Gent versloeg vorig jaar in de finale Anderlecht met 2-0.
KAA Gent versloeg vorig jaar in de finale Anderlecht met 2-0. Foto: Corine Roks

Klaar voor Rood-Wit International U10 Tournament

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD - Wie de crème de la crème van jeugdig voetbaltalent aan het werk wil zien, doet er goed aan komend weekend naar Sint Willebrord af te reizen. Zaterdag en zondag wordt namelijk weer het Rood-Wit International U10 Tournament gehouden met deelname van jeugdteams van de grootste Europese topclubs.

Toernooidirecteur Johan Wagtmans senior ziet er weer naar uit. Vorig jaar kon het toernooi, na twee coronajaren, eindelijk weer worden gehouden. Met succes, ondanks een regenachtige zondag. De aanloop er naartoe was echter spannend, zo maakt hij duidelijk. “Het was afwachten hoe de betaald voetbalclubs erin stonden om na de coronapandemie weer met kinderen op stap te gaan,” aldus Wagtmans. “En ook hoe de sponsors erin stonden. Wat was voor hen financieel nog mogelijk na de coronapandemie? Al onze verwachtingen werden echter overtroffen, wat zorgde voor een enorme positieve impuls. Het leidde onder meer tot de komst van nieuwe vrijwilligers in het kernteam van de organisatie, die allemaal hun eigen portefeuille hebben. Ze wilden ons graag ontlasten en proberen het niveau van ons toernooi nog verder omhoog te tillen.” 

Uitstekende reputatie

En dat terwijl het Rood-Wit International U10 Tournament inmiddels internationaal al een uitstekende reputatie geniet. “We zijn in de gelukkige omstandigheid dat we zelf de deelnemende clubs kunnen selecteren,” stelt Johan Wagtmans. “Ze zijn blij hier mee te mogen doen. Ik wil niet arrogant overkomen, maar bij een club als Manchester City is maar weinig overredingskracht nodig om ze deze kant op te laten komen. We hebben van grote clubs met opleidinginstituten brieven met complimenten ontvangen: Ajax, Liverpool, Chelsea, Paris Saint-Germin, noem maar op. In het verleden hebben we hier ook Real Madrid één keer gehad, dat toen ook het toernooi won. Atlético Madrid is hier eveneens geweest. Of ik nog iets te wensen heb? Barcelona hebben we nog niet gehad. Die club zouden we hier graag zien. Twee keer koos Barcelona op het allerlaatste moment voor een ander toernooi. We willen nu voor het einde van het jaar duidelijkheid. Dat heeft te maken met de balans en de kwaliteit van ons toernooi. Organisatorisch willen we alles op tijd in de steigers kunnen zetten.”

Professioneel niveau

De organisatie van het Rood-Wit International U10 Tournament heeft als basis nog altijd het draaiboek dat voor de eerste editie in 2015 werd opgesteld. “Enig amateurisme hebben we inmiddels ver overstegen,” zegt Wagtmans. “Elke keer na afloop evalueren we uitvoerig ons toernooi en brengen we waar nodig verbeteringen aan. We gaan echt naar een heel professioneel niveau toe.” Dat is uiteraard ook de betaald voetbalondernemingen niet ontgaan, weet hij. “Op ons toernooi zijn jongens door Anderlecht gescout die vervolgens weer hun weg naar Juventus of andere betaald voetbalclubs hebben gevonden. Maar het is ook gewoon mooi om die voetbaltalentjes in actie te zien. Vorig jaar werd KAA Gent winnaar. Het geeft veel voldoening als je die kinderen dan ziet spelen. Dat is fantastisch.” 
Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief