Eindelijk is de weg vrij voor de bouw van 22 huizen aan De Berg in Schijf.
Eindelijk is de weg vrij voor de bouw van 22 huizen aan De Berg in Schijf. Foto: Addo Sprangers

Volop nieuwbouwinitiatieven in Zegge, Schijf en Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - De vraag naar woningen overstijgt het aanbod ruimschoots. In de gemeente Rucphen wordt getracht daar iets aan te doen. Niet alleen in Sint Willebrord en Sprundel, ook in de dorpen Zegge, Schijf en Rucphen schieten nieuwbouwprojecten als paddenstoelen uit de grond.

Zo wordt ten zuidwesten van de kern Zegge, waar via Ruimte voor Ruimte eerder kleinschalige uitbreiding plaatsvond via het nieuwbouwproject Hooghei, momenteel volop gebouwd aan de Lage Zegstraat. Hier komen tien woningen: twee vrijstaande woningen en vier blokjes met twee-onder-een-kapwoningen, welke naar verwachting worden opgeleverd in oktober van dit jaar. Een stukje verderop heeft Jawel Bouw het nieuwbouwproject Hoefstraat West in ontwikkeling. Het is de bedoeling dat hier straks zestien levensloopbestendige laagbouwwoningen worden gerealiseerd. Naar verwachting kan de verkoop van deze woningen aan het einde van dit jaar van start gaan.

Ahmed’s Garagebedrijf

Daar blijft het volgens wethouder René Lazeroms (portefeuillehouder Volkshuisvesting) niet bij. “Dit jaar nog start de bestemmingsplanprocedure voor het plan Zegge Oost, wat een nieuw wijkje van zo’n 65 woningen moet opleveren. Het gaat daarbij om vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. Er komen geen appartementen. Projectontwikkelaar Nouws uit Sprundel, dat in eigen dorp het nieuwbouwplan Rozenquartier ontwikkelt, gaat hiermee aan de slag. Nu liggen hier nog aardappelvelden. Als alles vlot verloopt, kan hopelijk begin 2025 de eerste schop de grond in.” Hij laat ook een kleinschaliger ontwikkeling aan de Kapelstraat in Zegge niet onvermeld en wijst op de locatie Ahmed’s Garagebedrijf. “De ondernemer hier gaat met zijn bedrijf stoppen. Er ligt een particulier plan voor de realisatie van zes tot acht koopappartementen voor starters op deze plek.

Plezier

Door naar Rucphen. Aan de noordwestkant, tussen de nieuwe omleidingsweg en de bebouwde kom, staat volgens René Lazeroms een nieuw uitbreidingsproject op stapel. “Met dank aan grondposities van woningcorporatie Thuisvester en een particuliere ontwikkelpartij,” zegt hij. “Deze twee partijen hopen hier straks dik 200 woningen te kunnen bouwen. Daar doen we denk ik heel Rucphen een plezier mee als vervolg op Hofstede, het nieuwbouwproject waarvan de tweede fase inmiddels volop in ontwikkeling is.” Verder is er aan de zuidwestkant van Rucphen nog het plan Pierestraat. Hier worden vanuit Ruimte voor Ruimte zeven kavels bebouwd met woningen.”En het mooie is dat deze straks ook worden bewoond door inwoners van Rucphen,” weet de wethouder.

Kassencomplex

Schijf ten slotte mag zich eveneens verheugen in de komst van nieuwe woningen. Zo is, na een jarenlange bezwaarprocedure tot aan de Raad van State, eindelijk de weg vrij voor de bouw van 22 huizen aan De Berg. Wethouder René Lazeroms: “Woningcorporatie Thuisvester heeft hiertoe grond overgedragen aan projectontwikkelaar Van Wanrooij. Hier worden straks allemaal verschillende koopwoningen gebouwd: vrijstaande woningen, twee-onder-een-kapwoningen en rijtjeswoningen.” Woningbouw op het oude kassencomplex aan De Berg, op een steenworp afstand, zou hier volgens de wethouder mooi op aansluiten. “Projectontwikkelaar Nouws uit Sprundel gaat hier een plan voor ontwikkelen. Ik verwacht in de loop van dit jaar nog een voorontwerpbestemmingsplan.” Verder wijst hij op de kavels die vanuit Ruimte voor Ruimte vrijkomen voor de bouw van tien tot vijftien woningen in de vorm van vrijstaande woningen en twee-onder-een-kapwoningen. “In aansluiting op het plan De Zoek, als afronding van de totale wijk.” Tot slot noemt hij nog een tweetal particuliere initiatieven voor de bouw van appartementen. “Bij de pastorie van Schijf en op de locatie van Kir Royal. Het project bij de pastorie moet dan gestalte krijgen via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).” Gezien het Woningbouwprogramma tot 2030, dat voorziet in de realisatie van minimaal 700 woningen, is de wethouder meer dan blij met alle ontwikkelingen. “Elke kans die voorbijkomt, moeten we aangrijpen.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief