Jos Struijs: 'Hoe meer dressuurringen, hoe meer uitdaging voor mij'
Jos Struijs: 'Hoe meer dressuurringen, hoe meer uitdaging voor mij' Foto: Corine Roks

Paardenvriend Jos Struijs blinkt uit als couponrunner

Door: Addo Sprangers Algemeen

SCHIJF - Bij Jos Struijs uit Schijf staat de paardensport op nummer één. Als kind was hij al dol op paarden en toen hij op zijn 22ste zelf een paard kreeg, genaamd Parma, nam de liefde voor deze edele dieren alleen maar toe.

Inherent daaraan waren de concoursen die hij graag bezocht. Zo ook in Roosendaal waar hij bij hippisch resort Goubergh gevraagd werd eens te helpen tijdens een dressuurwedstrijd. Ze zochten een vrijwilliger voor het ophalen van de protocollen. Het begin van Jos zijn carrière als couponrunner, nu exact 35 jaar geleden.

Netwerk

“Tijdens de outdoor kampioenschappen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) in augustus, heb ik deze onderscheiding in ontvangst mogen nemen,” geeft Jos aan terwijl hij zijn meest recente eerbewijs toont. Een blijk van waardering vanuit de paardensport voor zijn vrijwillige functie van couponrunner tijdens de Hippiade 2023. Jos is een graag geziene vrijwilliger binnen de paardensport. Bij alle grote dressuur- en springwedstrijden is hij van de partij, zoals Jumping Amsterdam, CHIO Rotterdam, het NK Dressuur, Exloo, Stal Argonaut en het CDI in het Belgische Lier. Zijn eerste NK waar hij als vrijwilliger werd ingezet dateert uit 2007, vanaf die tijd behoort hij tot het vaste team. In 2008 kwamen daar de Europees Kampioenschappen bij, in 2011 volgden de Wereld Kampioenschappen. Jos over zijn taken tijdens de wedstrijden: “Voornamelijk de protocollen ophalen bij de juryleden en die zo snel mogelijk naar de rekenkamer brengen. De ruiters willen uiteraard zo snel mogelijk weten wat ze hebben gescoord. Het aantal ringen varieert per concours. De ene keer zijn het drie ringen, laatst liep ik er zelfs negen. Hoe meer dressuurringen, hoe meer uitdaging voor mij.” Zijn netwerk binnen de ruitersport is groot. Iedereen kent hem en maakt een praatje met de Brabantse Jos. Ruiters hebben het graag met hem te doen, mede door zijn snelle en zorgvuldige werkwijze. Onder de amazones wordt hij ook wel liefkozend ‘Ons Joske’ genoemd. Sponsors staan voor Jos in de rij. “Op dit moment heb ik er negen. Zij sponsoren voornamelijk mijn kleding tijdens de wedstrijden.” Tijdens meerdaagse concoursen logeert hij in hotels. “In de meest luxe accommodaties met zwembad, spa en golfbaan. Maar waar denk je dat ik te vinden ben? Precies: tussen de paarden.”

Of Jos zelf paard rijdt? “Vroeger wel, het liefst reed ik door het bos. Momenteel heb ik drie paarden die in een weiland in Schijf staan. Ik overweeg het lessen weer op te pakken, een grote zwarte ruin van een bevriende amazone heb ik daarvoor op het oog.” Met regelmaat staat Jos binnen de paardensport in the picture, met name als hij wederom een onderscheiding in ontvangst mag nemen. Thuis heeft hij inmiddels een enorme verzameling eremedailles waaronder ook een oorkonde voor zijn dertig jaar belangeloze inzet binnen de hippische sport.

Naast de paardensport houdt Jos (63) van muziek en luistert hij graag naar NOS Langs de Lijn. Op werkdagen is hij te vinden op de gemeentewerf van de gemeente Rucphen, alwaar hij al 35 jaar tot de vaste werknemers behoort. Op zijn bucketlist met betrekking tot de ruitersport prijkt nog een wens. “Het ophalen van de protocollen tijdens de Olympische Spelen.” Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief