Modelboten in de vitrine in het gemeentehuis.
Modelboten in de vitrine in het gemeentehuis. Foto: Gemeente Rucphen

Drietal exposities in gemeentehuis Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Onder de noemer ‘In detail: hoe groots het kleine is!’ vinden er momenteel in het gemeentehuis van Rucphen drie exposities plaats. Zo presenteert fotograaf Edwin Brosens de tentoonstelling ‘Wereld van Detail’ en wordt via ‘Glashelder’ het werk van Glasatelier Peggy Bus en cursisten getoond. Rienus van Ostaijen exposeert modelbouw Scheepvaart.

Fotograaf Edwin Brosens was als kind al gefascineerd door mieren, vlinders en alles wat klein was en bewoog. “Op mijn twintigste schafte ik een camera aan waardoor een wereld voor me opende,” vertelt hij. “Zeer snel kwam ik erachter dat dit alleen nog niet genoeg was. Daarom bezocht ik de plaatselijke bibliotheek op zoek naar tips en trucs om insecten en bloemen perfect in beeld te brengen. Na wat speurwerk vond ik het boek Macrofotografie van John Pootjes. Ik schafte een macrolens aan en na veel experimenteren én tegenslagen incasseren, is het uitgegroeid tot wat het nu is.” De expositie ‘Wereld van Detail’ brengt de details en kleuren van bloemen en insecten dan ook gedetailleerd in beeld.

Gevarieerd

In de vitrine zijn daarnaast glas-in-lood- en Tiffany-werkstukken te zien welke zijn gemaakt tijdens de lessen van Glasatelier Peggy Bus uit Oud Gastel. “Ik ben in juni 2018 afgestudeerd in het ambacht Glazenier, aan de Academie Merksem voor de beeldende kunsten in Antwerpen,”aldus Peggy Bus. “Graag combineer ik creativiteit met oude en moderne technieken. Ik maak vrij werk en werk in opdracht. Daarnaast geef ik workshops en cursussen. Het cursusthema van vorig jaar was ‘insecten’. Met trots laten we de resultaten nu zien in de vitrine van de Gemeente Rucphen.” De werken van Peggy en haar cursisten zijn gevarieerd; van een beginnersraam tot en met de werken van meer ervaren cursisten.

Jaren werk

Scheepvaartmodelbouw is het paradepaardje van Rienus van Ostaijen. In 1980 begon hij met het bouwen van De Smit Rotterdam. “De Smit was nog een bouwpakket, maar daarna ben ik zelf van tekeningen gaan bouwen,”meldt Van Ostaijen. “Ook ben ik lid geworden van Modelbootvereniging Het Stormanker in Breda. We komen iedere zaterdag bij elkaar en er worden regelmatig wedstrijden, shows en meer georganiseerd. Allemaal heel leuk!” Tot slot benadrukt hij dat er jaren werk zit in de schepen die nu in de vitrine te zien zijn.

Een bezoek aan het gemeentehuis van Rucphen is met deze exposities dan ook zeker de moeite waard. Zelf ook eens exposeren? Mail naar n.bennik@rucphen.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief