Afbeelding
Foto: Corine Roks

Sint Willebrord even in de ban van reliek Heilige Bernadette

Door: Corine Roks Algemeen

SINT WILLEBRORD- Een zeer bijzondere dag voor de Sint Willibrorduskerk in Sint Willebrord vond afgelopen maandag plaats. In alle vroegte overhandigden de heren van ‘Huis voor de Pelgrim’ de schrijn met daarin de reliek van de Heilige Bernadette aan pastoor Hans van Geel.

De schrijn met daarin een stuk van haar gebeente (reliek) is vanuit Lourdes naar Nederland overgebracht en maakt deze maand een rondgang door het land waarbij alle zeven Nederlandse bisdommen worden aangedaan.

Uniek

“Het is heel uniek dat de schrijn een dag te bewonderen is in onze kerk. De Willibrorduskerk is van oudsher een bedevaartkerk, een replica van de Rozenkransbasiliek in Lourdes,” geeft Nelly Roks van het secretariaat PKC (Parochie Kern Commissie) aan.

Zegen

Om kwart voor negen arriveert het reliek samen met het beeld van de Heilige Maria. Op de trappen van de Willibrorduskerk spreekt pastoor Hans van Geel het relikwie plechtig toe, gevolgd door de zegen de Vader, de Zoon en de Heilige Geest. In de kerk krijgt het 60 kilogram wegende schrijn een mooie plek naast het altaar. Vrijwilligers van de Parochiekern H. Willibrordus assisteren hierbij. “De bloemen op het Priesterkoor zijn het werk van onze vrouwelijke vrijwilligers,” licht Wim Roelands van het bestuur St. Franciscusparochie toe.

Stiltemoment

De komst van het reliek trekt al direct enkele gelovigen aan. Zij nemen plaats in de kerkbanken voor een stiltemoment. Onder de vroege aanwezigen het echtpaar Lucas uit Etten-Leur. “Wij zijn in Lourdes geweest en vernamen in De Bode dat het reliek naar Sint Willebrord kwam. Heel fijn dat het zo dichtbij huis te bezoeken is, vooral voor mensen die om wat voor reden dan ook, niet naar Lourdes kunnen. Iedereen doet zo zijn best om deze bijzondere dag mooi in te vullen.”

Mariagrot

Toen bekend werd dat het reliek een rondgang door Katholiek Nederland zou maken, wist Wim Roelands bijna zeker dat zij te zien zou zijn op Willebrord. “We zijn een officiële bedevaartplaats. Niet alleen vanwege de kerk maar zeker ook door onze Mariagrot. Hierin zit een stukje rots verwerkt uit de grot van Lourdes waar Maria achttien keer voor de 14-jarige Bernadette Soubirous verscheen. Het stukje wordt heel vaak aangeraakt en is daardoor goed van de rest te onderscheiden. Pastoor Bastiaansen heeft destijds de grot in Lourdes met de rozenkrans opgemeten om deze binnen zijn parochie exact na te bouwen.”

Devotie

Elk jaar gaan er miljoenen mensen naar Lourdes. Op deze maandag staat Sint Willebrord voor honderden bezoekers centraal met gebedsviering, ziekenzegening en processie. Een dag vol devotie, mede dankzij de grondlegger, pastoor Bastiaansen. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief