Afbeelding
Foto: Addo Sprangers

Extra opvangplaatsen in crisisnoodopvang in De Vijfsprong in Rucphen

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Het aantal opvangplaatsen in de crisisnoodopvang in sporthal De Vijfsprong in Rucphen, die momenteel plaats biedt aan zo’n tachtig asielzoekers, wordt met maximaal 36 plaatsen vergroot. Dat heeft de Gemeente Rucphen donderdag bekendgemaakt.

Reden is het dringende verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) aan alle Nederlandse gemeenten om extra opvangplaatsen voor vluchtelingen. Het aantal mensen dat naar Europa vlucht en daarmee ook naar ons Nederland, blijft namelijk onverminderd groot.

Bijdrage

Nadat in 2022 al tijdelijk zo’n tachtig asielzoekers werden opgevangen in de Rucphense sporthal, werd deze oktober vorig jaar opnieuw ingericht als crisisnoodopvanglocatie. Landelijk bleken er op dat moment onvoldoende reguliere opvangplekken voor asielzoekers beschikbaar te zijn, waarop het Rijk heeft de veiligheidsregio’s verzocht om zorg te dragen voor de opvang van asielzoekers. Veiligheidsregio Midden- en West Brabant (VRMWB) - waar Rucphen deel van uit maakt - stond dus ook voor deze taak. Gezien het grote aantal asielzoekers en het tekort aan slaapplaatsen, werd daarom ook de Gemeente Rucphen dringend gevraagd een bijdrage te leveren. Dit naast de wettelijke taak voor huisvesting van statushouders. Gezien dit verzoek, de stagnatie in de reguliere opvang van asielzoekers en haar rol in de regio, kon de Gemeente Rucphen naar eigen zeggen niet anders dan ook een bijdrage leveren in de tijdelijke opvang van asielzoekers. De bedoeling was dat deze crisisopvang tot uiterlijk 1 maart van dit jaar zou duren.

Verlenging

Vanwege de onverminderde vraag naar tijdelijke opvangplaatsen voor asielzoekers echter besloot de Gemeente Rucphen begin dit jaar de crisisnoodopvang met vier maanden te verlengen tot 1 juli 2024. De crisisnoodopvang zou daarbij niet groter worden en plaats blijven bieden aan het bestaande aantal van ongeveer tachtig personen. Hier wordt met het nieuwe besluit dus van afgeweken. Omwonenden, verenigingen en bedrijven in de nabijheid van de sporthal zijn inmiddels persoonlijk geïnformeerd, zo meldt de Gemeente Rucphen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief