Gedenkteken oorlogsslachtoffers in Rucphen.
Gedenkteken oorlogsslachtoffers in Rucphen. Foto: Addo Sprangers

Stichting Rucphen Toen en Nu houdt Vrijheidsmaaltijd

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - Stichting Rucphen Toen en Nu houdt op 4 en 5 mei activiteiten waarbij wordt stilgestaan bij vrijheid. Zij doet dat met een herdenking en een kranslegging tijdens de Dodenherdenking op 4 mei en met een zogeheten Vrijheidsmaaltijd tijdens Bevrijdingsdag op 5 mei.

“We worden regelmatig geconfronteerd met het feit dat ‘leven in vrijheid’ niet iets is dat we zomaar krijgen. Het is iets waarvoor mensen hebben gevochten en blijven vechten,” zo meldt de stichting. “Het is belangrijk om ook kinderen te leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar iets wat we moeten koesteren en beschermen. Door ze te vertellen over de geschiedenis en de moeite die het kostte om deze vrijheid te krijgen, helpen we ze te begrijpen hoe waardevol het is. Het betekent ook dat ze moeten leren verantwoordelijkheid te nemen en respect te hebben voor anderen. We streven er dan ook naar om zoveel mogelijk kinderen te betrekken bij onze activiteiten en hopen dan ook dat velen samen met hun (klein)kinderen aanwezig zullen zijn onze activiteiten op 4 en 5 mei.”

4 mei Dodenherdenking

Op 4 mei worden vanaf 19.00 uur in de H. Martinuskerk van Rucphen alle slachtoffers herdacht die als gevolg van oorlogsgeweld in ons land en andere landen om het leven zijn gekomen. De herdenking wordt afgesloten met een kranslegging bij het oorlogsmonument in de zijgevel van de kerk en twee minuten stilte.

5 mei Bevrijdingsdag

5 mei is onze nationale feestdag. De dag waarop we de bevrijding van Nederland in 1945 vieren. We vieren op deze dag ook de bevrijding van het toenmalige Nederlands-Indië. Nederland staat op 5 mei ook stil bij de waarde van vrijheid, democratie en mensenrechten. Dit jaar, in Rucphen voor het eerst, wil Stichting Rucphen Toen en Nu onze vrijheid vieren met een Vrijheidsmaaltijd. Het idee achter deze vrijheidsmaaltijd is het ontmoeten van anderen tijdens een eenvoudige maaltijd. Hierbij kan er gesproken worden over thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat, zoals vrijheid en onvrijheid. Het gaat echter in de eerste plaats om het ontmoeten van elkaar. Er zijn enkele sprekers uitgenodigd die vaak vanuit eigen ervaring kunnen spreken over vrijheid en wat er nodig is om deze vrijheid te verkrijgen en te waarborgen.

Programma

De vrijheidsmaaltijd vindt plaats in de Martinustuin, het park bij de kerk. Bij slecht weer wordt uitgeweken uit naar de kerk. Het programma begint om 9.30 uur met de ontvangst van de gasten met een kopje koffie of thee of fris met iets lekkers. Voorzitter Ad van Uffelen spreekt om 10.00 uur een openingswoord, waarna om 10.15 de lezing van Huib van Lent volgt. Van Lent ging in 2007 met pensioen uit het leger in de rang van brigadegeneraal. Hij is onder andere voorzitter van de Stichting Veteranen Rucphen. Hij nam deel aan meerdere militaire missies in het buitenland en kan als geen ander vertellen wat er nodig is om te kunnen (blijven) leven in vrijheid. Om 11.00 uur leest Saskia van den Brand voor uit eigen werk. Zij is een talentvolle jonge kinderboekschrijfster en schreef onder meer het boek ‘Roosendaalse kinderen in oorlogstijd’. Zij is speciaal uitgenodigd omdat zij veel ervaring heeft in het met kinderen spreken over oorlog en vrijheid. Alle kinderen die aanwezig zijn ontvangen haar boek ‘Roosendaalse kinderen in oorlogstijd’. Hierin vertelt Saskia van den Brand in zeven meeslepende verhalen over de Tweede Wereldoorlog. Kinderen komen in aanraking met allerlei onderwerpen en begrippen uit die tijd. Van voedsel op de bon tot verduistering en van onderduiken tot struikelstenen. Om 12.00 start de Vrijheidsmaaltijd, om 13.30 gevolgd door een gezellig samenzijn met muzikale intermezzo’s, spelletjes en knutselactiviteiten voor de kinderen.

De afsluiting is om 15.30 uur. Deelnemen aan de Vrijheidsmaaltijd is geheel gratis. Om praktische redenen vragen is het wel nodig om vooraf aan te melden. Dat kan via het e-mail adres info@rucphentoenennu.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief