Afbeelding
Foto: Corine Roks

Rucphen viert vrijheid met Vrijheidsmaaltijd

Door: Addo Sprangers Algemeen

RUCPHEN - ‘Stilstaan bij vrijheid’, dat stond centraal bij de activiteiten van ‘Rucphen Toen en Nu’ op 4 en 5 mei in Rucphen. Kinderen speelden daarbij een prominente rol, zowel met de Dodenherdenking als op Bevrijdingsdag waar voor het eerst in Rucphen een zogeheten Vrijheidsmaaltijd werd aangeboden. Dit gebeurde in de Martinustuin alwaar zo’n 75 mensen, jong en oud, deelnamen aan de lunch. 

Het taptoesignaal van de trompettist van harmonie Nederland En Oranje (NEO) luidt de twee minuten stilte op 4 mei in, waarna kinderen samen met wethouder Martijn Gijzen een krans leggen bij het oorlogsmonument in de zijgevel van de Sint Martinuskerk.

Oorlogsgeweld

Daarna volgen de bloemen van het jonge stel Hesham Aldubai en Rana Alsurmi, mensen uit Jemen die vanwege oorlogsgeweld zijn gevlucht uit hun vaderland. Nadat de veteranen hun eerbetoon hebben gebracht volgt een samenzijn in de kerk waar de aanwezigen koffie, thee en wat lekkers krijgen aangeboden. Daar wordt het mini-biebje onthuld met daarin aan oorlog gerelateerde boeken.

Vrijheidsmaaltijd

Een dag later wordt de vrijheid gevierd met een ‘Vrijheidsmaaltijd’, voorafgegaan door een lezing van de voorzitter van Stichting Veteranen Rucphen, veteraan Huib van Lent. Saskia van den Brand leest voor uit haar boek ‘Roosendaalse kinderen in oorlogstijd’. Na afloop ontvangen alle aanwezige kinderen dit boek met een persoonlijke aantekening van de schrijfster.

Subsidie

Penningmeester Rucphen Toen en Nu, Ad Goossens, hierover: “We hebben voor deze viering een beroep gedaan op het Vfonds; een fonds in beweging voor vrijheid en democratie. Al jaren staat er een Vrijheidsmaaltijd op de nationale agenda, voornamelijk in de Randstad. Onderdeel van deze maaltijd is een soepje, vandaar dat soep ook hier op het menu staat”. Het Vfonds kende de stichting een subsidie van 1.000 euro toe, waarvan 350 euro bestemd was voor de maaltijd. De rest werd in natura gesponsord door de supermarkt aan de overkant.

Educatie

Ad vervolgt: “Het resterende subsidiebedrag was bedoeld voor entertainment en verdieping. Met het aanbieden van dit boek reiken we de jeugd een stuk geschiedenis aan. Het is belangrijk om ook kinderen te leren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, maar iets wat we moeten koesteren en beschermen.”

Oorlogsmonument

Muzikant Kees Jochems zorgt voor een vrolijke noot. Over de komende activiteiten meldt Goossens: “Als de bouwactiviteiten rond het park zijn afgerond krijgt het Anjerperkje een nieuwe en prominentere plek in de Martinustuin. De stichting werkt aan een oorlogsmonument dat een completer beeld geeft van het oorlogsleed in deze regio. En natuurlijk 80 jaar bevrijding, dat we rond 29 oktober gaan vieren.” 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief