Afbeelding
Foto: Rini Roks

Veteranen bij dodenherdenking in Rucphense kerkdorpen

Ingezonden

RUCPHEN - Op zaterdagavond 4 mei werd in Rucphen, Sint Willebrord, Sprundel en Zegge stilgestaan bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en alle oorlogsslachtoffers die sindsdien zijn gevallen. Het waren stemmige herdenkingen, met medewerking van de lokale fanfares, jongeren, burgemeester of wethouders en veteranen uit de verschillende kerkdorpen. 

Namens de veteranen hield Libanonveteraan André Matthijssen een toespraak in Sprundel waarin hij zich speciaal ook richtte tot de jongeren. Hij zei: “Aan jullie de keuze tussen uitsluiten of omarmen, tussen haat of liefde, tussen uitlachen of troosten, tussen leed of vreugde, tussen oorlog of vrede. Oorlog is immers het gevolg van menselijk handelen, maar vrede is dat ook.” In Sint Willebrord vertelde veteraan Johan Reniers hoe tijdens zijn uitzending in Afghanistan de helikopterhangaar tot tweemaal toe werd omgebouwd tot een kapel als er weer een collega om het leven was gekomen. Zijn beleving: “Als je dan zoveel mensen bij elkaar hebt om iemand te gedenken, en dat het er dan toch zo stil kan zijn, dat grijpt je aan. En de volgende dag stond iedereen dan langs de route waar de kisten langskomen om naar het vliegtuig gebracht te worden, begeleid door een doedelzakspeler. Als de kisten je passeerden, gaf je hen nog een laatste groet….” 

Emotioneel

Vanwege de aanhoudende regen werden de ceremonies dit jaar binnen gehouden. Nelly Roks uit Sint Willebrord vertelde achteraf hoe de taptoe, de twee minuten stilte en het Wilhelmus haar emotioneel hadden aangegrepen. 

Eerbetoon

Aansluitend werden de kransen en bloemstukken buiten bij de monumenten gelegd. De veteranen brachten daar de militaire groet, als eerbetoon aan de oorlogsslachtoffers.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief