Afbeelding

Start aanleg dorpsplein Sprundel in oktober

Nieuwsbrief

SPRUNDEL – Het centrum van Sprundel ondergaat de komende tijd een metamorfose. Het oude gemeenschapshuis de Trapkes wordt momenteel gesloopt om plaats te maken voor een nieuw dorpsplein. “Daardoor wordt de oude kloostervleugel met de sportzaal en de kerk zichtbaar. We trekken het gebied meer open”, vertelt wethouder René Lazeroms enthousiast. Ook het park ondergaat vernieuwingen.

De activiteiten die vroeger plaatsvonden in het oude buurthuis zijn inmiddels verhuisd naar de tot gemeenschapshuis verbouwde kerk. Daardoor ontstaat ruimte voor een groot plein van 40 bij 35 vierkante meter. Verenigingen en organisaties kunnen daar straks ook hun evenementen houden. Dat gebeurt nu nog op het Neerhofplein. Het is de bedoeling dat het plein in het voorjaar van 2016 is aangelegd. Dat betekent dat activiteiten als de St. Jansfeesten, het beachsoccertoernooi van SV Sprundel en de kermis vanaf dan ook kunnen plaatsvinden naast het dorpshuis. “Dat belooft een prachtige locatie te worden. Er komen ook faciliteiten waarop bijvoorbeeld een feesttent kan worden aangesloten”, geeft Lazeroms aan.

Parkeervakken Rondom het plein komen 25 parkeervakken. Daarnaast plaatst de gemeente nieuwe verlichting, nietjes (ijzeren rekken waaraan de fiets kan worden vastgeketend) en bankjes. De lantaarnpalen krijgen een luxe, maar dorpsmoderne uitstraling. Om het nieuwe dorpscentrum aan te leggen is het noodzakelijk om twintig bomen te kappen. Daarvoor komen acht roodkleurige moeraseiken aan de Hertogstraat voor terug. “Op het plein dienen zo weinig mogelijk obstakels te staan om evenementen mogelijk te maken”, legt Lazeroms uit. Fatimapark Het Fatimapark krijgt een belangrijkere rol. Nu ligt het park dat ooit dienst deed als Processiepark verscholen achter de basisschool en de kinderopvang. Veel mensen die door Sprundel rijden weten niet eens dat er een park ligt. Daar komt verandering in. “Het Fatimapark is nu eigenlijk onzichtbaar. We maken het gebied beter toegankelijk. Dat doen we met een verbeterde padenstructuur”, meldt Lazeroms. Een deel van de paden krijgt een halfverharde ondergrond. Dat gebeurt met een soort van natuursteen, zoals grind. Dankzij de vernieuwde paden is het nabijgelegen kerkhof straks ook toegankelijker voor bijvoorbeeld uitvaartstoeten. Ook ondergaat het groen een onderhoudsbeurt. Op dit moment is het Fatimapark een zwaar bebost park.

Geen grote wijzigingen Lazeroms benadrukt wel dat er geen grote wijzigingen plaatsvinden aan het groen. Aan de openingstijden van het park verandert waarschijnlijk niets. Bezoekers mogen in de zomertijd van 08.30 tot 16.30 uur naar binnen en in de wintertijd van 09.00 tot 16.00 uur. Het Fatimapark heeft een afsluitbaar karakter en is alleen via een hek toegankelijk. Er komt een extra ingang. Ook de Hertogstraat staat een opknapbeurt te wachten. Het gedeelte van de straat krijgt tot aan het sportpark nieuwe klinkers. Het eenrichtingsverkeer blijft in stand.

Aanbesteding De Ontwikkelingsgroep Sprundel heeft meegedacht over het project en gaf eerder groen licht. De aanbesteding voor de opknapbeurt van de Hertogstraat en het Fatimapark vindt naar verwachting eind september plaats. Als alles dan volgens plan verloopt, gaat begin oktober de schop de grond in.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief