Burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen ontving zijn collega burgemeesters met wethouders.
Burgemeester Ruud van den Belt van Steenbergen ontving zijn collega burgemeesters met wethouders. Foto: Claudia Koole

Veerkracht bestuur Brabantse Wal kent uitdagingen

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De raadszaal in Steenbergen zat deze keer niet vol met één gemeenteraad, maar met drie gemeenteraden en hun burgemeesters met een aantal wethouders. Reden hiervan was een speciale bijeenkomst om de veerkrachtigheid van het bestuur Brabantse Wal te tonen door met elkaar in gesprek te gaan wat soms leidde tot een kort debat en issues die spelen momenteel.

DOOR CLAUDIA KOOLE

In het voorjaar van 2017 hebben de gemeenten Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht een visie voor een veerkrachtig bestuur Brabantse Wal vastgesteld met een hybride convenant, waarbij meerdere onderwerpen binnen deze gemeenten elkaar kruisen, en een uitvoeringsagenda. Burgemeester Steven Adriaansen van de gemeente Woensdrecht: "Het is niet alleen bedoeld voor onze eigen bewoners, maar ook om bezoekers en toeristen naar dit gebied te halen. Dat doen we met een aantal stappen, met onafhankelijkheid en een couleur locale, maar ook met vier programma's in de uitvoeringsagenda die een vervolg in vaststelling krijgt in februari 2019."

Zwartboek

Een van die vier programma's behelst sociaal domein en onderwijs. Wethouder Lars van der Beek van de gemeente Woensdrecht: "We moeten denken vanuit die inwoner. De burger moet op één plek terecht kunnen voor een probleem. Bijvoorbeeld een probleem met een kind ligt niet alleen aan het kind zelf." Nog dit najaar heeft de Stichting Herken Ouderverstoting een zwartboek naar negen West-Brabantse gemeenten, waartoe Steenbergen, Bergen op Zoom en Woensdrecht behoren, gezonden over misstappen van Jeugdbescherming Brabant. Uit cijfers blijkt dat bij zo'n 16.000 kinderen sprake is van ouderverstoting waarbij het kind het contact verliest met een uitwonende ouder. CDA raadslid Marleen Michielsen-Goyvaerts (Woensdrecht) vraagt zich af waarom een uitspraak van een rechter niet wordt nagekomen. "Ik ken mensen met een schrijnende situatie. Het klopt niet dat jeugdprofessionals zich niet houden aan de uitspraak van een rechter. Hoe kan het dat een vader z'n kinderen niet mag zien na zo'n uitspraak? Hoe lang moet dit nog duren?"

Verschillen

Wethouder Barry Jacobs van de gemeente Bergen op Zoom gaat hierop in. "Ik kan niets over deze casus zeggen als bestuurder", laat hij weten. "Maar we moeten wel naar de inspectie toe, want we kunnen niet achter de deur kijken wat er gebeurt. We hebben een onafhankelijke blik nodig om te kijken wat er nu precies aan de hand is." Een ander raadslid, Corry Damen van GroenLinks in Bergen op Zoom, geeft aan dat de verschillen nog groot zijn tussen de gemeenten. "Er zijn regelingen die steeds anders zijn. Dat moet op elkaar afgestemd worden. Als er één pakket van wordt gemaakt, is dit winst voor alle gemeenten." Dat de burger centraal staat, blijkt tevens uit de reactie van wethouder Koos Krook gemeente Steenbergen: "We moeten meer doen om de doelgroep te leren kennen. We moeten een goed beeld krijgen van onze cliënten." Voor GBWP raadslid Evert Weys van de gemeente Bergen op Zoom moet een samenwerking inzichtelijk worden gemaakt. "Een juiste lobby moet op een juiste plaats plaatsvinden."

Veilig

De toekomstige gezondheidszorg komt eveneens ter sprake tussen wethouders en gemeenteraadsleden. Wethouder Andrew Harijgens (Bergen op Zoom): "Hoe houd je elkaar vast met alles wat je hebt ontwikkeld? We zijn hier samen naar op zoek. Kijk naar de ziekenhuiszorg. Een deel van die zorg dient terecht te komen bij huisartsen en in wijken. Dan heb ik het over curatieve zorg en de WMO om dit gezamenlijk op te pakken. De kosten nemen toe. We moeten dit samen met elkaar zien te beperken." Uiteindelijk is men het erover eens dat krachten gebundeld moeten worden. "Mensen moeten niet opnieuw in die molen bij een ander onderwerp", zegt Barry Jacobs. Waarop Koos Krook antwoordt: "Uiteindelijk moet het dichtbij veilig om de hoek."Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief