Peter Jongenelen en Martin den Broeder presenteren hun feestkrakers over bitterballen en een grasmaaier.
Peter Jongenelen en Martin den Broeder presenteren hun feestkrakers over bitterballen en een grasmaaier. Foto: Claudia Koole

Nieuwe carnavalkrakers met bitterballen, een grasmaaier en buurvrouwkes

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - De schalen met bitterballen gingen rijkelijk door Het Hoofdkantoor in Steenbergen waar twee nieuwe carnavalsnummers werden gepresenteerd, van Martin der Bruder met 'Zolang er bitterballen zijn' en van Peter Jongenelen met 'Maai W - Heb je mij al gezien op m'n grasmaaimesjien?'

In 2018 debuteerde Peter Jongenelen met zijn 'Feestneus' als carnavalshit. Dit jaar volgt het nummer 'Maai W - Heb je mij al gezien op m'n grasmaaimesjien?' In zijn café Het Hoofdkantoor mocht Martin den Broeder met 'Zolang er bitterballen zijn' debuteren. Martin draagt de artiestennaam Martin der Bruder die verwijst naar Oostenrijkse bourgondische sferen, als een Oktoberfest-achtige stijl, met het bier dat erbij hoort.

Videoclips

Peter Jongenelen is inmiddels veel media gewend. Hij is niet alleen uitbater en zanger van carnavalsnummers, maar is ook regelmatig te zien in televisieseries en films als edelfigurant, in de Luizenmoeder en bij Baantjer, wat betekent dat hij regelmatig close-up in beeld is. Die close-up is meteen van toepassing in zijn eigen videoclip die bij het nieuwe nummer over het grasmaaimesjien gaat. In de clip wordt het ietwat hilarisch als hij bijna het Steenbergse water inrijdt als hij met zijn buurvrouwkes Amanda Quintus, Danique van Kaam, Elvira Schippers en Amy van Eeuwen bezig is. En zo staat Martin der Bruder bij de haven in Steenbergen in zijn clip met, uiteraard, een grote schaal bitterballen waar hij zelf verzot op is.

Abrahamcadeau

"Ja, ik ben gek op bitterballen", vertelt Martin. "Ik lust eigenlijk van alles. Friet en stamppotten vind ik ook lekker." Het idee voor zijn bitterballen carnavalsnummer werd geboren op de Markt in Steenbergen. Martin: "Ieder jaar is er een spel op de Markt met bitterballen. Dit is eigenlijk een eigen leven gaan leiden. Toen John Nijssen kwam om er een nummer over te schrijven, vond ik dat een leuk idee. Ik heb het nummer cadeau gekregen omdat ik binnenkort 50 jaar word." Of hij in de toekomst nog meer carnavalsnummers gaat maken, weet hij nog niet. "Natuurlijk, het smaakt altijd naar meer. Maar eerst eens zien hoe dit nummer valt."

Mussenkoning

Martin der Bruder, of nu eigenlijk onder zijn naam Martin den Broeder, is geen onbekende in Strienestad als carnavalsnaam voor Steenbergen. Hij is gevolglid bij de Stichting Karnaval Steenbergen, als Mussenkoning. Deze naam is ook echt verbonden aan het vogeltje de mus en kent een niet zo diervriendelijk volksverhaal. Martin: "Zo'n 500 jaar geleden was er een mussenplaag in Steenbergen. De toenmalige burgemeester gaf toen opdracht aan de burgers om zoveel mogelijk mussen af te gaan schieten. De winnaar mocht zich de mussenkoning gaan noemen." Die Mussenkoning is uiteindelijk geïntegreerd in het carnavalsleven. Het afschieten van mussen heeft er niets meer mee te maken.

Reacties

De carnavalskrakers zijn geschreven door John Nijssen van de Steenbergse Dutch Music Friends. "Beide nummers zijn met veel enthousiasme ontvangen door het publiek", laat John weten. "Het duurde dan ook niet lang of de polonaise ging door Het Hoofdkantoor." Over Martin der Bruder zegt John: "Hij voelt zich helemaal de (Mussen)koning te rijk en werd na de presentatie overstelpt met positieve reacties, onder andere ook op zijn telefoon en via social media. Ook de andere optredens van Chrisje Antonissen, Marijn van Geel en Mathijs Pluijgers sloegen trouwens goed aan bij de bezoekers. Joey Oerlemans was ziek en kon daarom helaas niet komen."

Carnavalsweek

't Bitterbal wordt een jaarlijks terugkerend festijn. "Ja, we willen dit wel gaan aanhouden", vertelt Peter. "In de aankomende carnavalsweek zal er ook een Bitterbal zijn. Vervolgens willen we ieder jaar dit bal houden om nieuwe carnavalsnummers te laten horen." Voor degenen die het Bitterbal willen beleven, moeten nog even wachten tot de week van carnaval die in de eerste week van maart plaatsvindt. Ondertussen kunnen de videoclips bekeken worden op YouTube en zijn te beluisteren op Spotify en iTunes. Tot die tijd is het zelf bitterballen bakken of genieten bij de horecapunten die Martin der Bruder laat zien in zijn clip.

Peter Jongenelen met zijn buurvrouwkes bij zijn nieuwe carnavalskraker Maai W- Heb jij mij al gezien op m'n grasmaaimesjien?


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief