Vivianne de Caluwé met haar boeken en teddyberen kalender in bibliotheek Het Markiezaat Steenbergen.
Vivianne de Caluwé met haar boeken en teddyberen kalender in bibliotheek Het Markiezaat Steenbergen. Foto: Claudia Koole

Vivianne de Caluwé schrijft over wat ze zelf meemaakt

Door: Claudia Koole Algemeen

STEENBERGEN - Voor een aantal boeken, die uitgegeven zijn via BoekScout, heeft Vivianne de Caluwé (29) verschillende prijzen in de wacht gesleept. Haar laatst verschenen boek 'Een momentje voor jezelf' kreeg in de categorie Spiritualiteit de stempel winnaar mee. Aan de Steenbergse Bode vertelt ze hoe ze verschillende boeken kan schrijven en wat haar inspireert.

"Ik heb eigenlijk altijd al dagboeken geschreven", vertelt Vivianne de Caluwé uit Steenbergen, die in Dinteloord is geboren. "Ook op school vond ik boekverslagen erg leuk om te schrijven. Ik leg veel uit mijn eigen leven in mijn boeken. In elk boek zit wel een boodschap."

Stem

Voor elke schrijver geldt dat inspiratie een essentieel onderdeel is van het schrijfproces. Niet zelden hebben auteurs een zogenaamd schrijversblok, een niet meer te weten wat te schrijven. Bij Vivianne vloeien de woorden vooralsnog automatisch uit haar pen. Ze zegt: "Ik luister naar mijn innerlijke stem. Mijn opa was ook spiritueel. Ik ben heel dankbaar voor mijn gave om dit te kunnen. 'Een momentje voor jezelf' is een steuntje in de rug. Er staan quotes in. Je hoeft hiervoor geen lezer te zijn. Ik bedoel, je hoeft niet een heel verhaal te lezen."

Levenservaring

Dat is bij een ander boek van haar wel het geval. Dit is haar roman 'De Ontpopping'. Een heftig verhaal over het kleine meisje Veroniek dat dacht beschermd en liefdevol op te groeien, maar na verloop van tijd blijkt haar vader Brutus een vijand te zijn. Ook dit verhaal is gelinkt aan haar eigen levenservaring. Aangezien ze veel van zichzelf in haar boeken legt, heeft ze een tip voor haar lezers: "Als er iets is, praat erover. Houd het niet voor jezelf."

Kinderboek

Bij het kinderboek dat ze heeft geschreven, is de inhoud luchtiger. In dit verhaal wordt een droom werkelijkheid voor Saartje. De titel van het boek is 'De avonturen van Saartje & Snoezy'. Vivianne: "Op basischolen in Steenbergen, Oudenbosch en Stampersgat heb ik over dit kinderboek mogen vertellen in de klas. Ik ben onder andere op mijn oude basisschool Maria Regina geweest." Maar Vivanne de Caluwé creëert nog meer voor kinderen en volwassenen. Ze heeft een verjaardagskalender gemaakt met teddyberen, hele fraaie zelfgemaakte teddyberen die poseren op de kalender.

Gedicht

Het is bijzonder dat een gedicht van Vivianne wordt voorgelezen tijdens de aankomende Dodenherdenking in Steenbergen. Dit gedicht komt uit haar eerste boek 'Een steuntje in de rug'. Om Vivianne te volgen in haar ontwikkelingen, kan haar website www.creavive.nl bezocht worden.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief