Afbeelding
Archieffoto: Marly Mulders

Sint Jorispad Kruisland wordt geopend

Door: Peter Houtepen Algemeen

KRUISLAND - Na een aantal jaren van voorbereiding is het eindelijk zover, het nieuwe Sint Jorispad naast de H.Georgiuskerk in Kruisland wordt geopend met een levensgroot sculptuur van Sint Joris en de draak dankzij een samenwerking tussen gemeente Steenbergen, Dorpsraad Kruisland en parochiekerncommissie H.Georgius Kruisland Sint Annaparochie.

De opening staat gepland op vrijdag 12 april om 14.00 uur aan de Langeweg 2 in Kruisland. Het is niet zomaar een wandelpad dat Sint Jorispad gaat heten. Aan dit pad staan twee informatieborden met een historische en een hedendaagse betekenis van het verhaal Sint Joris en de draak. Moed, Dapperheid en Overwinning vormen een eenheid binnen dit cultuurproject die bij participatie steeds naar voren treedt, nu en voor volgende generaties. Dit zal zich vertalen in actieve bijeenkomsten, verhalenvertellers bij de sculptuur of andere (sportieve) evenementen waarbij het Sint Jorispad en de sculptuur symbolisch betrokken wordt.

Idee

Het idee is ontstaan binnen PKC H.Georgius in samenwerking en uitwerking met Dorpsraad Kruisland. Dankzij de Subsidieregeling Stimulering Leefbaarheid van gemeente Steenbergen, het Rabobank Coöperatiefonds, Standlander Buurtcultuurfonds en het DELA Goededoelenfonds is het cultuurproject gerealiseerd, mede door sponsoring van plaatselijke ondernemers. De vormgeving van de sculptuur en het bankje met informatiebord is ontworpen door Marly Mulders, de ambachtsman als smid is Frank  Bogers. Beiden komen uit Kruisland.

Doel

Het Cultuurproject Sint Jorispad heeft tot doel de samenleving te verbinden in samenzijn, het toeristisch en sportief karakter binnen de gemeente Steenbergen te verhogen en om belangrijke waarden te noemen om tegenslagen het hoofd te bieden. De sculptuur Sint Joris en de draak, met de verhalen op de borden, biedt een metafoor hiertoe. Het is een combinatie van cultuur, erfgoed en natuur.

Onthulling

De opening geschiedt vrijdag door burgemeester Ruud van den Belt, wethouder Esther Prent, pastoor Hans de Kort en voormalig VN-medewerkster Thea Fierens. Bij de onthulling worden zij bijgestaan door twee prinsessen uit het toneelstuk, Meis Linders en Ellemieke van Osta van basisschool De Zonneberg, dat wordt opgevoerd voor de opening. Hierbij wordt een reveille geblazen en is een percussionist aanwezig. De H.Georgiuskerk in Kruisland is vrijdag geopend tot 16.00 uur met gratis toegang tot de permanente expositie over Sint Joris en de  draak op de eerste verdieping.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief