De blinde reu Tango en zijn baasje met op de achtergrond de weg waarop hij aangereden werd.
De blinde reu Tango en zijn baasje met op de achtergrond de weg waarop hij aangereden werd. Foto: Claudia Koole

Blinde hond Tango ontsnapt en wordt aangereden

Door: Claudia Koole Algemeen

KRUISLAND - Patrick Nijssen (50) kreeg de schrik van zijn leven toen hij de poort in zijn achtertuin open zag staan, open gewaaid door de storm, en zijn hond Tango nergens te bekennen was. De blinde reu was gaan lopen, heel ver gaan lopen van huis in blinde paniek, werd aangereden en raakte ernstig gewond. Dankzij de chip werd Tango herenigd met zijn baasje via dierenasiel Arduin, maar de nasleep gaat nog steeds door.

"Toen ik een jaar of vijf was, plukten ze mij al uit een hondenhok waar ik tegen een Sint-Bernard in slaap was gevallen", vertelt Patrick Nijssen als dierenvriend. "Een hond hoort echt bij mij. Ik was eigenlijk nog in rouw, vanwege het verlies van mijn andere hond, toen ik Tango tegenkwam. Het was een soort liefde op het eerste gezicht. Er waren heel veel signalen waardoor ik wist dat hij een goed maatje zou worden."

Kennismaking

Via zijn kennissen- en vriendenkring op Facebook heeft Patrick de reu Tango leren kennen. "Ik vond het meteen een bijzondere hond. Bij het eerste bezoek met koffiemoment lag hij direct aan mijn voeten. Daarna volgde voorzichtig een kennismaking bij mij thuis en Tango kwam uiteindelijk bij mij wonen nadat ik was getoetst op mijn kennis over hoe om te gaan met zijn blindheid en hoe ik zijn welzijn zou gaan waarborgen. Tango is liefdevol opgegroeid, maar werd door andere honden verstoten. Zijn blindheid heeft nauwelijks een rol gespeeld bij mij."

Paniek

Het noodlot sloeg toe tijdens de recente dagen met aanhoudende hevige windstoten en stormuren. Tango was voor een moment in de achtertuin gelaten en wilde even een frisse neus halen op een afgesloten terrein dat hij goed heeft leren kennen als eigen territorium. Toen Patrick een moment later terug uit het raam keek, zag hij dat de poort was open gewaaid door een stormwind en Tango was weg. "Ik had tevoren extra maatregelen genomen bij een ander deel tuin zodat het niet kapot kon waaien, maar het was juist de stevige poort die uit het slot is gewaaid en die open stond. Er ging een storm van emoties door mij heen. Ik ben gaan lopen, fietsen, zoeken en heb op Amivedi een melding gemaakt met de vermissing van Tango. Op dat moment sloeg mijn computer nog vast, dat zul je altijd zien op zo'n moment. Vrienden hebben mij erg gesteund en ik ben hen ontzettend dankbaar."

Ongeluk

Tango had een chip en zijn baasje kon snel worden getraceerd door dierenasiel Arduin. "Tango had net alle entingen gehad inclusief rabiës. Nu trof ik hem gewond aan. Zijn linkerpoot was gewond en er zal waarschijnlijk zenuwschade blijven. Een stuk tand is afgebroken en dit moet later nog behandeld worden. Hij moest meteen naar een dierarts en is per dierenambulance daarnaartoe gebracht." Door de klap is de hond zwaar gewond en in shock geraakt en moest ter observatie een nacht blijven in de dierenkliniek van Roosendaal. Patrick was dolgelukkig dat hij zijn hond weer terug had, maar het volgende drama diende zich aan. Als alleenstaande minima in de samenleving moest hij zijn hoofd gaan buigen over een grote financiële drempel om alle kosten te kunnen gaan voldoen.

Crowdfunding

"Er ging een nieuwe paniekgolf door mij heen, want ik moest de eerste rekeningen betalen en dat was van mijn boodschappengeld voor de komende maanden. Ik ben ontzettend dankbaar voor het fantastische team bij DAP-Roosendaal en hun directe hulp aan Tango waarbij ik als baasje een betalingsregeling kreeg, maar het moet betaald worden. Ik kreeg de tip om een crowdfunding actie op te gaan zetten. Ik vind het heel moeilijk om hulp te vragen, maar ik zag geen andere optie voor Tango. Het ontroert me dat er zoveel mensen zijn die willen helpen. Mijn hond is een volwaardige huisgenoot. Met hem voel ik me niet alleen." De dierenartskosten lopen nog op voor Tango waarbij de grens van een kleine 1000 euro bijna is bereikt. Wie Tango hierbij wil steunen, gaat naar www.getfunded.nl/campagne/9406-tango-dierenarts en wie de verhalen over Tango wil volgen kan ze lezen op www.facebook.com/TangoBlind.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief