Afbeelding

Meer dan honderd (oud-) inwoners Steenbergen pleiten voor behoud Gummaruskerk

Door: Peter Houtepen Algemeen

STEENBERGEN - Meer dan honderd (oud-) inwoners van Steenbergen pleiten in een brief voor het behoud van de Gummaruskerk in Steenbergen. Binnenkort bespreekt de gemeenteraad van Steenbergen het rapport over de toekomst van de kerk. 

Voor de onderschrijvers van de brief is voor velen ‘De Gum’ de plek waar zij gedoopt zijn, hun communie deden, gevormd werden, trouwden en hun kinderen lieten dopen. "Voor ons is het de parel van ons stadje. Op de een of andere manier keren we altijd terug naar de Gummaruskerk. Bijvoorbeeld tijdens een van de vele prachtige evenementen die we er mochten beleven."

Concerten

Genoemd worden de concerten van Dana Winner, het evenement Chapeau! van de gemeente Steenbergen, de Karnavalsmissen, de kunsttentoonstellingen tijdens de jaarmarkt, de Koos Moerenhout-bijeenkomst met Jules Deelder, het bevrijdingsconcert van ABS, en de concerten van Volharding en Amicitia.

Baken

De Gummaruskerk wordt beschreven als 'een baken in het landschap'. "Zijn aanwezigheid alleen is al voldoende om toeristen nieuwsgierig te maken en naar ons vestingstadje te lokken. Daar, in ons mooie Steenbergen, staat de Gummarus in het midden van de stad. In die kerk komt het hele leven samen. Van geboorte tot overlijden en alles daar tussenin."

Bruisend middelpunt

In het rapport ‘Toekomst Gummaruskerk’ staat dat het sacrale deel onaangetast blijft in een plechtige, besloten ruimte voor het altaar. "Daarbuiten maken we van de Gummaruskerk een bruisend middelpunt door de toevoeging van kunst en cultuur, passend bij het karakter van de kerk. Uitvoeringen van harmonieën en koren, theatervoorstellingen, tentoonstellingen enzovoorts."

Gemeenschap

Ook is er ruimte voor tal van andere functies die in dienst staan van de gemeenschap, bijvoorbeeld Vraagwijzer, de VVV, de Heemkundekring en de Stadsarcheologen, de Stadsherauten. "Als financiële kurk zouden kantoorruimtes verhuurd kunnen worden aan starters, of bedrijven in de dienstensector. De kerk zal als baken een nog nadrukkelijkere functie krijgen door hem in te zetten voor P.R.-en marketingactiviteiten rond Ons Steenbergen. De bezoeker kan er in een sfeervol, bescheiden restaurant een hapje en een drankje nuttigen." 

Utopie

Op dit moment zijn al die toekomstbeelden nog een utopie, aldus de bief. "Een fata morgana zelfs die wij al zo scherp voor ons zien dat we hem bijna aan kunnen raken. We realiseren ons dat de wijzers van de Gummaruskerk op vijf voor twaalf staan. Dat betekent dat er nog tijd is voordat we de Gummarus voor het laatst horen slaan. We hebben nog tijd om die oude ‘Gum’ nieuw leven in te blazen en zo klaar te maken voor nog eens minstens honderd jaar."

Cadeau

De Steenbergenaren in de brief roepen de gemeenteraad daarom op om de plannen die er zijn gefaseerd, maar gestaag door te voeren. "Het zou een prachtig cadeau voor het 750-jarig bestaan van ons Steenbergen in 2022 zijn!"Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief