Jetty Hage put inspiratie uit het dagelijks leven en werkelijke ontmoetingen.
Jetty Hage put inspiratie uit het dagelijks leven en werkelijke ontmoetingen. Foto: collectie Jetty Hage

Dinteloordse schrijfster Jetty Hage: ‘Met mijn boeken hoop ik te inspireren’

Door: Addo Sprangers Algemeen

DINTELOORD - Al jaren woont er een onbekende vrouw in het huis achter de zeedijk. Niemand in het dorp kent haar of heeft haar ooit gesproken. Op een mistige dag moet dorpsbewoner Jeremy bij het huis een pakketje afleveren, maar er wordt niet opengedaan. Op het pakketje staat dat de bewoonster Vivian heet, maar de naam zegt hem niets. Waarom woont zij daar zo afgezonderd? Samen met familie en vrienden probeert Jeremy Vivian uit haar isolement te halen, maar dat blijkt nog niet zo gemakkelijk te zijn…

Jetty Hage (71) uit Dinteloord heeft al meerdere boeken op haar naam staan, zowel familieromans als kinderboeken. ”Een uit de hand gelopen hobby,” noemt ze het zelf. Geboren in Oud-Vossemeer zat het schrijven er al vroeg in. “Destijds schreef ik nog in mappen en tekende mijn moeder er de tekeningen bij,” vertelt Jetty. Na haar trouwen verhuist ze naar Dinteloord. Zij en haar man krijgen kinderen en Jetty last even een schrijverspauze in. “Maar al toen de kinderen nog klein waren begon het schrijven weer te kriebelen. Ik zat gewoon tussen hen in en schreef, terwijl zij tekenden en kleurden,” aldus Jetty.

Motiveren
“De kinderen zijn gelukkig ook lezers geworden, net als mijn man en ik. Ze hebben het met de paplepel ingegoten gekregen. Wel houden zij van andere genres dan ikzelf, een thriller bijvoorbeeld is aan mij niet besteed,” verduidelijkt Jetty. De inspiratie voor haar boeken haalt ze uit werkelijke gebeurtenissen en ontmoetingen. “Ergens sla ik die gebeurtenissen op. En langzaamaan begint er dan een verhaal omheen te ontstaan,” aldus Jetty.

Als er genoeg inspiratie is, is het tijd voor een nieuw boek. “Vaak als ik begin te schrijven weet ik nog niet precies waar het verhaal naar toe zal gaan,” zegt ze lachend. Het geloof is een belangrijk deel van Jetty’s leven en ook een terugkerend thema in haar werk. “Gaandeweg ontstaan de karakters en hun geschiedenis,” vertelt ze verder. “Het schrijven geeft mij een mogelijkheid om een andere wereld te creëren en een verhaal te vertellen. Dat is iets wat ik heel graag doe, al vanaf het moment dat ik kon schrijven. Verhalen schrijven. “Het zijn toegankelijke boeken waarmee ik hoop te inspireren. En het is mijn manier om mensen te motiveren om te gaan lezen.”

Voldoening

Zoals gezegd put schrijfster Jetty Hage inspiratie uit het dagelijks leven en werkelijke ontmoetingen, om vanuit daar een verhaal te bouwen. Een verhaal om mensen, en eigenlijk ook zichzelf, in mee te nemen. Mooi voorbeeld daarvan is haar nieuwe boek ‘Het huis achter de zeedijk’. Dit boek speelt zich af in haar geboortehuis in Oud-Vossemeer. Het huis waar destijds de eerste verhalen zijn geschreven in mappen, met illustraties van haar moeder. Een mooie plek om een nieuw verhaal te laten ontstaan. De karakters zijn fictief maar gebaseerd op mensen en dagelijkse ontmoetingen in en om Dinteloord. “Het geeft mij enorm veel voldoening om me in te leven, in de levens van de hoofdpersonen in mijn boeken.”

Het ouderlijk huis krijgt dus een nieuwe bewoner en een nieuwe geschiedenis wordt geschreven. Wat gebeurt er nu achter de deuren van ‘Het huis achter de zeedijk’? Een verhaal over eenzaamheid, geloof en vertrouwen.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief