Voorzitter Jan van de Velde voor Molen de Assumburg in Nieuw-Vossemeer, één van de deelnemende locaties.
Voorzitter Jan van de Velde voor Molen de Assumburg in Nieuw-Vossemeer, één van de deelnemende locaties. Foto: Caren Vermaat

Dit jaar weer veel nieuw cultuuraanbod in Steenbergen

Door: Caren Vermaat Algemeen

STEENBERGEN - De maand september staat ook dit jaar weer in het teken van Kunst en Cultuur in Steenbergen (CuSt). CuSt is een maand vol mooie initiatieven uit de omgeving op het gebied van muziek, kunst en lokale erfgoedinstellingen die hun deuren openen.

CuSt wordt georganiseerd door het Platform Kunst en Cultuur Steenbergen waar Jan van de Velde voorzitter van is. Jan vertelt dat de cultuurbeweging natuurlijk al heel lang bestaat maar dat er twee jaar geleden is besloten de organisatie te professionaliseren en er een Stichting van te maken met Claudia de Groen als secretaris en Hans Houtepen als penningmeester.

Alle kernen

“We vinden het heel belangrijk dat er mensen uit alle kernen betrokken zijn bij de organisatie. We missen nu alleen nog iemand uit Kruisland,” zegt Jan. Dus als iemand zich geroepen voelt, kan diegene zich bij de organisatie melden. “We proberen met CuSt een zo breed mogelijk beeld neer te zetten door alle kunstenaars, inwoners, verenigingen en organisaties op te roepen hun creaties aan een breed publiek te presenteren. Dat kan iets zijn op het gebied van schilderen, boetseren, muziek maken, dansen en toneel spelen, maar ook het openstellen van een bijzonder plekje of gebouw.”

Cultuuraanbod

“We inventariseren elk jaar wat er aan cultuuraanbod is in de gemeente en daar maken een programma omheen. Het is echt niet alleen muziek maar ook archeologie of een oud ambacht. Zo doet dit jaar ook het Bakhuys in de Heen mee. Zij hebben op 24 september een Open dag met bakdemonstraties en verkoop van brood en streekproducten. We nodigen elk jaar kunstenaars uit om mee te doen om deel te nemen aan CuSt, maar we benaderen zelf ook organisaties zoals Myra Ceti om hun deuren te openen tijdens de cultuurmaand. Op 18 september start de week van de muziek waar alle muziekverenigingen en dansscholen uit alle kernen bij zijn betrokken. Dan geven ze ook workshops voor kinderen om een zo breed mogelijk publiek aan te trekken.”

Diorama’s

Dit jaar worden er voor het eerst ook diorama’s tentoongesteld. Het zijn allemaal kleine maquettes die oorlogssituaties uitbeelden. “Er zitten maquettes tussen uit de Eerste Wereldoorlog maar ook hier uit de omgeving,” vertelt Peter Kop voorzitter van Stichting Studie Dinteloord. “We hebben situaties uit Welberg nagebouwd met Duitse soldaten, maar ook de kerk van Dinteloord die was gebombardeerd.” Patricia Ramaekers doet ook mee aan de cultuurmaand met acrylgieten. Patricia heeft deze speciale techniek geleerd van een Australische kunstenares waarmee zij mooie afbeeldingen creëert op een doek, tegel of een stuk hout. Vanaf aanstaande donderdag verzorg zij diverse demonstraties en workshops waar mensen zich voor kunnen inschrijven: www.pARTricia.nl

Komende zaterdag is de officiële opening van de kunst- en cultuurmaand in ‘t Cromwiel van Steenbergen. Dan wordt ook het pop-up museum met diorama’s uit WOII geopend. Een overzicht van alle activiteiten is te vinden op cultuursteenbergen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief