Minister Bruins Slot omringd met veteranen en kinderen, geflankeerd door de burgemeester.
Minister Bruins Slot omringd met veteranen en kinderen, geflankeerd door de burgemeester. Foto: Christel Schiphorst

Minister van Binnenlandse Zaken bezoekt Gummarus stembureau in Steenbergen

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Stipt om 2 uur op woensdagmiddag 15 maart arriveerde minister van Binnenlandse Zaken, mevrouw Hanke Bruins Slot, bij de Gummarusschool in Steenbergen. De Minister kwam bij dit stembureau op bezoek en maakte van de gelegenheid gebruik om te praten met de jeugd en met veteranen.

Voor vele stemgerechtigden was dit een grote verrassing, maar met de Steenbergse nuchterheid was de minister daarmee dan ook één van de vele bezoekers in het stembureau, die vooral ervoor zorgde dat het stemmen minder vlot verliep. “Loopt u vooral door, want er moet gestemd worden!”, ijverde Bruins Slot meermaals, terwijl ze omringd was door fotografen. Het was vooral de pers, die massaal was komen opdagen, want er was openbaar weinig ruchtbaarheid aan gegeven.

Gastvrouw op stembureau
De warme ontvangst voor de minister kwam niet alleen van burgeneester van den Belt, maar ook van mevrouw Ligtenberg, bewoonster van SDW Aan de Zuidwal, die met verve haar rol als gastvrouw van het stembureau uitdroeg. Dat ging bij de minister ook niet ongemerkt voorbij: “U vindt u leuk om te doen, zie ik, en u ontmoet hier allemaal nieuwe mensen!” Het repliek was al even spontaan: “Ja, ja en nu al hélemaal!“ Het doel van SDW en Stichting Prokkel is om mensen met een verstandelijke beperking zoveel mogelijk actief deel te laten nemen aan de maatschappij.

Ook de drie heren, die het stembureau bemanden, werden gecomplimenteerd met hun werk voor de democratie, dat wel tijdelijk wat rommelig verliep, dankzij het intermezzo met de minister.

Scholendebat
Even verderop stonden zes verwachtingsvolle leerlingen van groep 8 van de Gummarusschool te wachten op hun ‘moment of fame’ met de minister. Na enige schroom begonnen ze honderduit te vertellen over hun thema, dat ze tijdens het jaarlijkse scholendebat op 14 april aanstaande naar voren zouden brengen. Jurylid van het scholendebat, Jeroen Weerdenburg (CDA), kreeg hiermee ook al een voorproefje. Ook hij was blij om de CDA bewindsvrouw in Steenbergen te mogen ontvangen, nadat dit ook al was gebeurd met Mona Keijzer, rondom de tweede kamer verkiezingen op 11 maart 2021. De ene groep scholieren had een plan voor een gedwongen andere inrichting van het hertenkamp, het ‘Dierenplein’ genoemd. En de tweede groep gaat in april hun voorstel voor een ‘voedselbos’ in het Stadspark verdedigen. Basisschooldirecteur Wietse Visser lichtte nog toe, dat naast het verdedigen van deze voorstellen, de kinderen ook leren dat je eventueel twee ideeën samen kunt voegen, maar dat er dan wel compromissen moeten worden gemaakt. De minister was vol lof over de plannen en vooral ook over de insteek van het scholendebat.

Veteranenmoment
Namens de Veteranen Steenbergen waren Attie Pot en Henri Stoffelen aanwezig. Er was meteen een klik, want de minister is zelf veteraan, evenals onze burgemeester. Ze heeft in Uruzgan gediend, waar ze in 2008 als pelotonscommandant Pantserhouwitzer uitgezonden is geweest. Ze luisterde geïnteresseerd naar de verhalen over het programma waarbij de veteranen scholen bezoeken en tevens praten over de democratie, vrijheid en de grondwet. Naast het 750 jaar Steenbergen boek ontving de minister daarom nog een heel speciaal klein cadeau: een challenge coin. Stoffelen: ”Wij overhandigen u graag de Challenge Coin van de Veteranen Steenbergen, waarmee we niet alleen ons respect en erkenning uiten naar elkaar als de veteranen, maar ook de onderlinge band versterken’. De burgemeester kopte deze in, door te vragen om een kleine tegenprestatie: “Een gesprek in Den Haag om te praten over de ontwikkelingen in de regio.”

Minister van de democratie
Bij het persmoment, gaf de ‘minister van de democratie’ zoals ze zichzelf noemt, het volgende antwoord op de vraag hoe ze vanuit deze positie kan verklaren dat er democratisch gekozen partijen worden uitgesloten van de onderhandelingstafel: “Als je kijkt naar het Nederlandse stelsel, zie je dat er heel veel politieke partijen zijn en dat is een belangrijke waarde in onze democratie: iedereen kan meedoen. Het is straks aan de nieuwe statenleden in Noord-Brabant hoe ze de onderhandelingen gaan doen en dat moeten ze onderling met elkaar beslissen. En dat is aan hen. Ik vind het als minister van belang dat we elke verkiezingen weer zien dat er nieuwe politieke partijen komen.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief