Afbeelding
Foto: Christel Schiphorst

Steenbergen geniet van de Lente: ‘Niets fijner dan de voorjaarszonnestraal!’

Door: Christel Schiphorst Algemeen

DE HEEN – Zodra het voorjaar de natuur weer de kans geeft om haar kleurenpracht te laten schitteren is Lia Vlietland (60) in haar element. Sinds 11 jaar heeft ze haar eigen hoveniersbedrijf. “Er is niets fijner dan dat je van elke voorjaarszonnestraal mag genieten als je buiten werkt!” 

“Ik wilde graag boswachter worden en vroeger moest je daarvoor een Groenopleiding volgen. Na twee jaar opleiding was ik vakbekwaam hovenier en daarna heb ik nog twee jaar de richting ‘Grootschalig groen’ gedaan met specialisatie in landschapsbeheer, bosbeheer, begrazing en waterbeheer en tot slot heb ik een jaar ‘boomverzorging’ gedaan. Tijdens mijn opleiding ben ik gaan werken in Zierikzee, waar ik de eerste vrouw bij de plantsoenendienst was. Daarna was ik twee jaar ‘voorman’ in Numansdorp, waarna ik boswachter van de Dintelse Gorzen werd. Het gebied was nieuw te ontwikkelen voor Natuurmonumenten en ik was nieuw. We betrokken het gerenoveerde sluishuisje bij Benedensas. Met veel passie en plezier heb ik dit zo’n twintig jaar gedaan. Ik heb dag en nacht gewerkt. Toen dat ophield, besloot ik als zelfstandige aan de slag te gaan en richtte mijn bedrijf ‘ Buitengewoon Natuurlijk’ op. Ik richt me nu al 11 jaar op aanleg en onderhoud van tuinen met landschappelijke beplantingen.”

Lia straalt: “Het voorjaar is prachtig, het groeit nu allemaal zo hard. Per dag zie je meer kleur. Ik hou heel erg van bloeiende bomen, zoals tulpenbomen, forsythia’s en prunussen. Bloeiende bloemen zijn mooi, maar een bloeiende boom staat gelijk aan een hele bloementuin!”

Gelukkig planten gemeentes ook steeds meer bloeiende bomen. Mensen worden hier gelukkig van, want het brengt kleur in hun leven. Naast het hovenierswerk begeleid ik ook groepen van bijvoorbeeld scholieren voor activiteiten in de natuur.

Twee tuintips: “ Je moet echt nu tijd maken om iedere spriet onkruid uit je tuin te halen, zodat je schoon het seizoen ingaat. Dit moet je ook voor de winter doen, want onkruid gaat nauwelijks dood met onze zachte winters. En plant je meerjarig goed van oktober tot december (bij voorkeur niet in het voorjaar), dan gaan ze het beste aan!”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief