Klaas met zijn begeerde Wereldrecord certificaat. Achter Pollack: Francis (rode jas) en Iwan.
Klaas met zijn begeerde Wereldrecord certificaat. Achter Pollack: Francis (rode jas) en Iwan. Foto: KRO-NCRV

Snelheidsrecord in Guiness World Records: ‘De snelste klomp ooit’ door BC Vor Mekaor

Door: Christel Schiphorst Algemeen

STEENBERGEN - Je moet er maar aangaan: Word je enkele dagen voor het grote carnavalsweekend gebeld uit Hilversum door KRO-NCRV of je Bouwclub misschien een polyesterklomp kan maken voor een wereldrecordpoging door Klaas van Kruistum, die het Guiness Book of Records in moet.

“Nou, bel na de carnaval maar terug,” was zo ongeveer het antwoord van Iwan van Bouwclub Vor Mekaor. En zo geschiede! Moe na de drukke periode was het animo aanvankelijk niet zo heel hoog, maar een Teamsvergadering met KRO-NCRV en Montfoort Racing (elektrische kart) zorgde voor een kentering. Klaas wilde voor zijn programma ‘Klaas kan alles’ een bijzondere grensverleggende recordpoging doen in een gemotoriseerde klomp, een typisch Nederlands fenomeen (de klomp althans): een topsnelheid van tenminste 70km/u halen. De klomp zou voor Pasen klaar moeten zijn voor de recordpoging op 4 april.

Klei, kippengaas en polyester
Een forse uitdaging! Francis en Iwan kregen een onderstel van de elektrische kart waaroverheen de klomp geplaatst zou moeten worden aangeleverd en daarna kon het creatieve werk beginnen. Met een externe lasser werd de vorm gelast en daarna werd er met gaas een model gemaakt, vervolgens kon modelmaker Kevin boetseren met klei. Een laag frituurvet erover en Francis en Iwan gingen los met het polyesteren! “Toen de basis gelegd was, kwam vervolgens Klaas van Kruistum met zijn TV-ploeg om een avond mee te helpen. De kantjes eraf lopen stond niet in zijn boekje,” vertelt Francis. Hij wilde alles meedoen en niet alleen voor een filmopname. Een echte aanpakker!” “Een week later zou hij weer komen,” vult Iwan aan, “maar dat moest uitgesteld, omdat de eisen van Guinness erg hoog waren en we alle zeilen bij moesten zetten om de klomp aan te passen: de slijptol moest erin en het model moest 40 cm breder en 27cm langer gemaakt worden. Op een hectische vrijdagavond hebben we die klus in 4 uur geklaard!”

Guinnes World Records
“Toen vervolgens Montfoort Racing kwam met de echte kart en onze klomp paste als een handschoen, kreeg ik wel een kippenvelmomentje,” lacht Francis. “Dankzij het bijzondere model, hadden we echt heel goede downforce,“ vult Iwan professioneel aan. “Wij hadden het volste vertrouwen in de creatie. Bij Klaas moest dat nog wat groeien, maar eenmaal op Seppe (Breda Airport) aangekomen op 4 april, kreeg hij al snel de smaak te pakken.” Over een traject van 400 meter moest geracet worden, helling-opwaarts, met sterke tegenwind. In drie sterke pogingen zette Klaas een tijd neer van maar liefst 112,7 km per uur! Drie dagen na dit moment waren Iwan en Francis nog steeds uitzinnig van vreugde! Ze roemen ook de hechte samenwerking met het team van KRO-NCRV. Een topbegin van hun jubileumjaar, waarin ze hun 22 jarig bestaan vieren. “Hoe mooi om een wereldrecord weg te zetten in ons jubileumjaar, ik ben hier zó trots op, dit is ongekend en maak je nooit meer mee,” aldus Francis.

“Na de recordpoging begonnen de opnames voor de aflevering past echt,” lichten de heren toe. “Indrukwekkend om te zien hoe dat werkt. De klomp werd voorzien van meerdere go-procamera’s, er zat er ook eentje op Klaas’ helm, in de lucht hingen drones en op de baan werden ook camera’s neergezet. Keer op keer wilde de regisseur andere shots, het duurde uren!  Terwijl de man van Guinness in zo’n 1,5 uur klaar was, is de baan zo ongeveer de hele dag gebruikt voor ‘de klomp’. 

Iwan en Francis hopen hiermee ook de jeugd te enthousiasmeren: “Er is zoveel leuks te doen met een Bouwclub naast het bouwen van de carnavalswagens, dus kom gewoon eens langs bij ‘t Zeil bij BC Vor Mekaor!” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief