Roos Neele en haar gezin zijn dankbare voor alle donaties
Roos Neele en haar gezin zijn dankbare voor alle donaties

Behandeling Roos Neele komt steeds dichterbij

Door: Remko Vermunt Algemeen

THOLEN - Het Hof van Holland aan de Kaaij in Tholen vormt op zaterdag 15 september het decor voor Spinning Records for Roos. Het is één van de talloze evenementen en activiteiten die de afgelopen maanden zijn georganiseerd voor Rosalinda (Roos) Neele uit Tholen. Allemaal met maar één doel: zoveel mogelijk geld inzamelen voor haar strijd tegen MS.

Verschillende deejays uit de gemeente Tholen en omstreken komen zaterdag naar het Hof van Holland, waaronder dj Bartho en Ostrea. "Een fantastische avond waar we de sterren van de hemel gaan draaien voor Roos." Doel van de avond is om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Bezoekers betalen bij de entree tien euro en dat gaat volledig naar de Stichting Tot hier en niet verder.

Multiple Sclerose

De stichting 'Tot hier en niet verder' werd in mei 2018 opgericht door drie vriendinnen van Roos: Cynthia Machielse, Mandy de Boer en Renske Smidtman. De vriendinnengroep zette de doneeractie op om hun vriendin te helpen in haar strijd tegen Multiple Sclerose. Rosalinda had namelijk alles wat haar hartje begeerde, totdat ze in 2015 opeens last kreeg van een vlek in het zicht van haar rechteroog. Ze besloot naar de huisarts te gaan en vanaf dat moment ging het allemaal heel snel. Na tal van onderzoeken werd er uiteindelijk Multiple Sclerose vastgesteld. Balansproblemen en extreme vermoeidheid waren toen al aan de orde van de dag,

Behandeling

Op dit moment is MS echter nog niet te genezen. Wel zijn er medicijnen die de ziekte voor een deel kunnen afremmen. "Dat komt er op neer dat ik hoe dan ook alleen maar verder achteruit zal gaan. Op die manier zal MS mij kapot maken, maar er is een manier dat ik zelf MS kapot kan maken en dat is door middel van een HSCT behandeling", vertelde Roos eerder al. Deze behandeling is echter niet in Nederland te krijgen en daarom wordt hij ook niet vergoed door de zorgverzekeraars. Rosalinda kan alleen terecht in Mexico voor een dergelijke behandeling. Er is al een plaatsje voor haar gereserveerd op 15 oktober 2018. "Aan dit verhaal zit een hele grote maar. Deze behandeling wordt dus niet vergoed en komt volledig voor eigen rekening. Daarvoor is geld nodig, heel veel geld: zo'n 75,000 euro."

Collecte

Voor de drie vriendinnen was dit reden genoeg om te starten met een doneeractie. Uiteindelijk is het uitgegroeid tot een speciale stichting met als titel 'Tot hier en niet verder!'. "Deze naam is gekozen omdat de HSCT behandeling de ziekte MS niet zal genezen, maar er is wel een kans van 80-90 procent dat de ziekte wordt stopgezet." De stichting heeft inmiddels al enorm veel geld opgehaald. Het begon met een paar provisorisch in elkaar gezette collectebussen die bij de lokale middenstand werden neergezet, maar inmiddels wordt het veel grootschalig opgepakt en steeds meer inwoners bedenken acties voor Roos. Zo werd er onlangs door de hele gemeente gecollecteerd aan huis en tijdens de braderie in Tholen werden speciale ballonnen verkocht. De opbrengst gaat allemaal naar Roos. Eens in de zoveel tijd wordt een tussenstand gegeven van de opbrengst en inmiddels staat de teller al op ruim 50.000 euro.

Stichting

Omdat de HSCT behandeling die Roos nodig heeft voorlopig nog niet naar Nederland lijkt te komen, wil de stichting ook hier een helpende hand bieden. "Het kan en mag niet zo zijn dat deze behandeling geen optie wordt voor MS-patiënten in Nederland, terwijl de resultaten zo positief zijn. Daarom wil onze stichting zich inzetten om de behandeling naar Nederland te halen. Daarnaast is het streven om deze stichting te laten voortbestaan met een volgende MS-patiënt. Iedereen die in dezelfde uitzichtloze situatie staat verdient een kans op een beter leven."

Doneren

Doneren kan nog steeds op www.tothierennietverder.nlBlijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief