Trees Janssens
Trees Janssens Foto: Rien Burgers

Veganisten hijsen de vlag in Tholen

Door: Vera de Geus Algemeen

THOLEN - Ook in Tholen wordt aandacht besteed aan de Wereld Veganisme Dag. De Partij voor de Dieren Zeeland hees donderdag namelijk de Vegan-vlag bij het gemeentehuis van Tholen. PvdD Statenlid Trees Janssens deed dit samen met enkele andere Zeeuwse leden van de Partij voor de Dieren.

Gemeente Tholen heeft een extra vlaggenmast beschikbaar voor bijzondere vlaggen waar organisaties en verenigingen gebruik van mogen maken. De Partij voor de Dieren wil hiermee aandacht vragen voor Wereld Veganisme Dag, welke sinds 1994 jaarlijks wordt gevierd op 1 november. Wereldwijd werden evenementen georganiseerd om consumenten bewuster te maken van de voordelen van veganisme: een gezonde levensstijl waarbij voor zover mogelijk en praktisch haalbaar wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van en wreedheid naar dieren voor eten, kleding of andere doeleinden. Een plantaardig dieet draagt tevens bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

Voeding

Trees Janssens is Statenlid voor de Partij van de Dieren, al veertig jaar vegetariër en sinds vijf jaar veganist. Uit ideologisch oogpunt. Zij was dan ook de juiste persoon om de veganflag bij het gemeentehuis van Tholen te hijsen. “Ik wil bijdragen aan bewustwording. Het is een uitdaging om vegan te eten, maar het is zeker ook leuk om op die manier met voeding bezig te zijn. En het belangrijkste...je doet het voor het dierenwelzijn en een betere wereld”, zo vertelde ze desgevraagd.

Gezonder

Zodra Trees uit huis ging, ging ze vegetarisch eten. Vijf jaar geleden werd ze veganist. “Er is voor vegetariërs een mooi aanbod. Er zijn steeds meer vleesvervangers. Dat geldt ook voor zuivelvervangers overigens. Een mooie ontwikkeling.” Volgens Trees is als veganist shoppen in de supermarkt een stuk ingewikkelder. “Het is echt verbazingwekkend in hoeveel producten dierlijke ingrediënten verwerkt zijn zonder datje het verwacht. Bijvoorbeeld in de groenten-kruidenmix voor bami en zelfs in een potje boontjes! Dat laatste is door de fabrikant aangepast, maar het geeft wel aan hoe alert je als veganist moet zijn. Je moet in de supermarkt zowat met een lampje op zoek naar vegan-producten. Daarom maak ik vrijwel alles zelf, dat is echt een sport geworden, en koop ik geen kant-en-klare producten. Ik ga zelden meer uit eten. Als veganist is dat helaas bijna niet te doen, de lol gaat er dan wel af. Dan kook ik liever thuis. Net zo lekker en gezonder!” Trees hoopt dat meer en meer mensen kiezen voor een vegetarische of veganistische levensstijl. “Er is zoveel te winnen op het gebied van dierenwelzijn en een betere wereld.” 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief