Lou Geuze.
Lou Geuze. Foto: Rode Kruis Tholen-Reimerswaal

Zestig jaar vrijwilliger: ‘Rode Kruis zit in je bloed’

Door: Britta Janssen Algemeen

POORTVLIET - De Rode Kruis-afdeling Tholen-Reimerswaal heeft haar jubilarissen in het zonnetje gezet. Twee vrijwilligers zetten zich al maar liefst zestig jaar in voor de vereniging: Adrie Mangold en Lou Geuze. Zij kregen voor hun trouwe dienst een onderscheiding van het Rode Kruis.

DOOR JESSICA ROVERS

Adrie Mangold en Lou Geuze zijn geen actief lid meer van de Rode Kruis-afdeling, maar nog wel betrokken bij de organisatie. De Zierikzeese Adrie Mangold heeft zich jarenlang verdienstelijk gemaakt als EHBO-opleider. Lou Geuze uit Poortvliet heeft zich bij tal van wielerkoersen, voetbalwedstrijden, wandeltochten en andere evenementen ingezet.

Humor
Mangold kwam destijds op 16-jarige leeftijd via haar vader als vrijwilliger bij het Rode Kruis terecht.
“Of je ging mee of je wilde er niets mee te maken hebben”, vertelt zij.
“Ik ging zo gauw het mocht. Ik behaalde mijn EHBO-diploma en heb me gaandeweg steeds verder gespecialiseerd in de hulpverlening. Ik heb de opleiding tot EHBO-instructeur gevolgd, zodat ik andere mensen kon leren anderen te helpen.” Ze heeft ontzettend veel mooie herinneringen aan haar tijd bij het Rode Kruis.
“Ik heb zoveel gedaan, er zijn zoveel dingen gebeurd. Niet hele spectaculaire dingen, maar het jezelf nuttig kunnen maken op deze manier, vond ik fijn. Ik heb heel lang les gegeven en was er goed in ook. Ik probeerde altijd humor en spelelementen in mijn lessen te brengen. Ik kwam met veel vrijwilligers in aanraking en ik vond het mooi om hen te motiveren door te leren in de hulpverlening.”

Warme herinneringen
Aan de groep Tholen-Sint Philipsland heeft Mangold warme herinneringen.
“Daar werd ik zo goed opgevangen. Nog steeds voel ik die waardering voor mijn inzet van toen. Ik word nog steeds gevraagd voor jaarvergaderingen. En als er iets te vieren is, komen ze me halen. Voor de vriendschappen die ik daar heb opgedaan, ben ik heel dankbaar. Het Rode Kruis zit in mijn bloed en als ik de Rode Kruis-vlag zie, gaat mijn hart sneller kloppen.”

Herinneringen

Ook Lou Geuze is nog altijd betrokken bij de hulpverleningsorganisatie.
“Ik volg nog EHBO-lessen, maar gezien mijn leeftijd is mijn aanwezigheid bij evenementen niet meer zo wenselijk. Daarin moet je realistisch zijn. Ik heb hele mooie herinneringen aan het Rode Kruis. Ik ben nog steeds welkom, en mijn vrouw ook. Ik vind het leuk dat ik geridderd ben. Ik zie dat toch als een stuk waardering voor mijn inzet.”

Diploma's
Van jongs af aan is Geuze een echte verenigingsman.
“Ik heb veertig jaar bij de watersportvereniging Sint-Annaland gezeten. Toen ik zestien was, heb ik mijn EHBO-diploma gehaald. Ik wilde mensen kunnen helpen. In het leger heb ik bij de geneeskundige troepen gezeten. Op de een of andere manier heeft het mij altijd aangesproken. Bij het Rode Kruis heb ik alle diploma's gehaald die er te halen waren. Er is de afgelopen jaren veel veranderd.
De organisatie is heel anders geworden. Ook zijn er veel ontwikkelingen geweest op het gebied van hartreanimatie. Er zijn allemaal verschillende handelingen bijgekomen en de AED's zijn gekomen. Dat zijn zeker weten goede ontwikkelingen. Ik heb veel mensen mogen helpen, maar heb in al die jaren nog nooit een reanimatie hoeven doen gelukkig.”[n]

'Rode Kruis-vlag doet mijn hart sneller kloppen'

Adrie Mangold.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief