Afbeelding

Actie #natuurinjetuin en help de biodiversiteit

Door: Janny Mathijssen Algemeen

THOLEN - Ieder jaar springen duizenden vrijwilligers in de bres voor de natuur tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Helaas kan deze gezamenlijke dag dit jaar niet door gaan door de huidige coronamaatregelen maar daar hebben de organisatoren iets op bedacht: op zaterdag 7 november kun je iets betekenen voor de Zeeuwse biodiversiteit door mee te doen aan de actie #natuurinjetuin!

Tijdens de eerste zaterdag van november roepen we iedereen op om eens rond te kijken in eigen tuin. Met simpele aanpassingen kun je namelijk al ontzettend veel betekenen voor verschillende (kwetsbare) plant- en diersoorten. Creëer bijvoorbeeld een overwinterplek voor egels of andere kleine dieren. Maar denk ook eens aan insecten waar je in eerste instantie niet aan zou denken, zoals gaasvliegen en oorwormen. Deze soorten zijn enorm goede ongediertebestrijders. Ze kruipen als volwassen insect weg om te overwinteren maar moeten daar wel de ruimte voor krijgen.

Ga aan de slag in je eigen tuin
Op www.natuurwerkdag.nl/natuurinjetuin vind je binnenkort eenvoudige tips en inspiratie om in je eigen tuin aan de slag te gaan. Leer bijvoorbeeld hoe je van snoeiafval een takkenril maakt en wat je allemaal met de opgeveegde bladeren rondom je huis kunt doen. Schrijf je daarnaast in voor de nieuwsbrief dan ontvang je nu alvast de eerste tips en krijg je bovendien 20% korting op biologische bloembollen van Nature Bulbs.
Wilgen knotten, fruitbomen snoeien, zwerfafval opruimen, wilde bloemen zaaien; omdat de gezamenlijke Natuurwerkdag dit jaar niet doorgaat blijven er bergen aan belangrijk natuurwerk liggen. Maar het landschap en de dieren die er wonen hebben onze hulp hard nodig. Op dit moment wordt namelijk een derde van de diersoorten in ons land bedreigd. Wil jij je als vrijwilliger hiervoor inzetten? De website www.natuurwerkzeeland.nl staat bomvol vacatures voor groen vrijwilligerswerk. Staat er niks voor je tussen? Neem dan contact op met Stichting Landschapsbeheer Zeeland (SLZ) om samen iets te vinden dat aansluit bij jouw wensen en vaardigheden.
De jaarlijkse Natuurwerkdag is een initiatief van LandschappenNL. De Natuurwerkdag wordt georganiseerd in samenwerking met de Provinciale landschapsbeheerorganisaties, de Provinciale Landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Scouting Nederland, A Rocha, IVN en de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie.Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief