Afbeelding
Foto: Iman Fase

Marja Breeman: ‘Zonder mijn mantelzorgers ben ik machteloos’

Door: Vera de Geus Algemeen

Marja Breeman is 54 jaar en woont in Sint-Philipsland. Ze krijgt al jaren mantelzorg. In eerste instantie was haar echtgenoot haar mantelzorger, maar na zijn overlijden namen haar dochters het van hem over. Nu zorgt ook haar vriend voor haar. “Zonder mantelzorg ben ik machteloos”, zegt ze.

Marja heeft een stofwisselingsziekte. “Daardoor ben ik doof, zeer slechtziend en slecht ter been”, vertelt de Fluplandse. Ze heeft al tientallen jaren mantelzorg nodig. “Eerst was mijn man mijn mantelzorger. Hij is helaas overleden. Nu zorgen mijn dochters Sylvia en Emy en mijn vriend Floor Feleüs voor mij. Met hen heb ik een hele hechte band, mede door de mantelzorg. Voorlezen, fietsen op de duofiets, wandelen met de rolstoel, mijn haar wassen en föhnen, koken, wassen en strijken, administratie, boodschappen, afspraken maken. meegaan met bezoeken aan de dokter of het ziekenhuis. Ook doen ze klussen en reparaties in en om het huis. Kortom; als hun hulp weg zou vallen, ben ik machteloos.”

Marja weet dan ook als geen ander hoe noodzakelijk helpende handjes zijn. “Ik waardeer ze dan ook heel erg. Ben ze alle drie zo dankbaar. De maatschappij beseft in mijn ogen niet goed, hoe nodig mantelzorgers eigenlijk zijn. Ook om iets voor elkaar te krijgen zoals hulpmiddelen of medicijnen moet je soms een lange weg bewandelen. Dan heb je iemand nodig, die blijft doorzetten”, besluit ze. Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief